POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 9 december 2009

Onweerswolken zijn nog niet overgedreven

De Belgische economie mag dan ondertussen het stadium van de recessie voorbij zijn, dat betekent echter helemaal niet dat de bedrijven in dit land, en dan vooral de Vlaamse bedrijven, op de beide oren kunnen slapen. Wel integendeel!

Het handelsinformatiebureau Graydon, dat vrij nauwkeurig het wel en wee van bedrijven statistisch opvolgt, maakte onlangs bekend dat er “dit jaar al meer bedrijven over de kop zijn gegaan dan in heer 2008. Eind november stond de teller op een record van 8.684 faillissementen, al 166 meer dan vorig jaar”, aldus een verslag in Het Laatste Nieuws (02.12.2009).

In november gingen nooit zoveel bedrijven failliet als in 2009. Vooral de horecasector, de bouw- en transportsector beleven harde tijden. “Een kwart van de faillissementen is het gevolg van wanbetalingen. Tegenwoordig wordt 1 op 8 facturen meer dan 90 dagen te laat betaald. Daardoor komen bedrijven in geldnood”, aldus een woordvoerder van Graydon. Daarnaast is het voor veel bedrijven moeilijker om krediet te krijgen bij de banken.

In de commissie Bedrijfsleven komen voorzitter en partijgenoot Bart Laeremans en ikzelf regelmatig tussen bij de minister Van Quickenborne en Laruelle om aan te dringen voor overheidsinterventies bij banken inzake kredietverlening. Wij houden de vinger aan de pols, en vooral de familiale ondernemingen kunnen in deze in elk geval op onze volledige steun rekenen.