POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 18 december 2009

Federaal ombudsman Energie actief op 1 januari 2010?

Een tiental jaren geleden reeds werd een ombudsman Energie beloofd. Het was te moeilijk om van elektriciteits- en gasleverancier te veranderen, de facturen waren nauwelijks leesbaar, er waren conflicten en discussies met de leveranciers en de consument voelde zich meer dan eens in de kou gezet.

Uiteindelijk werd dit jaar, na een vergelijkend examen door Selor, een Nederlandstalig ombudsman aangesteld. Hij zou officieel op 1 september kunnen beginnen, maar er was blijkbaar buiten de federale logica gerekend. Zolang er namelijk geen Franstalige geschikte kandidaat werd gevonden, kon de Nederlandstalige ombudsman niet aan de slag, omdat de ombudsmannen Energie alleen in college kunnen optreden.
Ik confronteerde de minister van Energie en Klimaat, de heer Magnette, hiermee die niet anders kon dan opmerken dat de “Nederlandstalige ombudsman ondertussen zijn kantoor aan het inrichten is” (letterlijk!).

Na 3 maanden “inrichten” vond ik het meer dan welletjes en in het kader van de Beleidsnota Energie werd de minister opnieuw aan de tand gevoeld. Minister Magnette kondigde aan dat in het kader van een nieuw wetsontwerp de federale logica wordt doorbroken en dat de Nederlandstalige ombudsman Energie vanaf 1 januari 2010 eindelijk aan de slag kan. Naar een Franstalige ombudsman Energie wordt nog steeds gezocht.