POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 2 december 2009

Minder investeringen België

Een klein bericht, maar wel één met voldoende symboliek. Dit land wordt meer en meer een te mijden plaats voor bedrijven met zin om te investeren. De redenen hiervoor zijn veelvuldig, natuurlijk. De loodzware fiscale druk in België – de 3de hoogste in Europa, én de absolute wereldtop – gecombineerd met een institutioneel kluwen waar wij als politici al moeilijk onze weg in vinden. Er is de onzekere politieke evolutie, er is de onwil van de Franstaligen om er iets aan te doen. Er zijn de miljardentransfers elk jaar van het hardwerkende noorden naar ‘minder actieve regio’s’.

Feit is in elk geval dat “de nieuwe investeringen van Amerikaanse bedrijven in ons land vorig jaar terugvielen tot amper de helft van het peil van 2007. Voor dit jaar wordt een nieuwe halvering verwacht”. Op amper 2-3 jaar tijd dus een reductie van de Amerikaanse investeringen met 75%!

“Amcham, de Amerikaanse kamer van koophandel in ons land, luidde gisteren de alarmklok. Door de crisis liepen de investeringen vorig jaar wereldwijd terug, maar in België is de terugval forser dan elders in Europa” (aldus een verslag in De Tijd, 26.11.2009). België zou zich volgens de Amerikanen veel meer moeten inspannen in de richting van een kenniseconomie. Maar juist daar zijn de investeringen van zowat alle bedrijven in ons land fel teruggelopen.