POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 23 december 2009

Gaat Catalonië voor volledige onafhankelijkheid?

Er zijn van die berichten die je ganse dag kunnen goedmaken. Zo bijvoorbeeld het bericht in de Franse krant Le Monde (13.12.2009). De inwoners van 168 gemeenten in de semi-autonome Spaanse regio Catalonië, die jonger zijn dan 16 jaar, werden in het weekend van 13 december opgeroepen om zich in een referendum uit te spreken over de vraag of de autonomie ruimer moet worden, of Catalonië soms naar volledige onafhankelijkheid moet.

In totaal gaat het om 700.000 inwoners, die zich op de vraag van een aantal verenigingen moeten uitspreken over meer of nog meer autonomie. Op zich, aldus Le Monde, heeft het referendum geen enkele juridische waarde. Zelfs al wordt de vraag naar autonomie massaal gesteund, dan nog wordt Catalonië er niet automatisch onafhankelijk door. Maar het is wel de overduidelijke uitdrukking van het groeiend nationalisme bij de Catalanen.

Le Monde gaat verder, en merkt op dat er ook sprake is van een opstoot van nationalisme bij andere Europese volkeren, zoals de Schotten en de Vlamingen. Opvallend, aldus de Franse krant, want ze maken allemaal deel uit van een lidstaat van de Europese Unie. Waarmee Le Monde alleen maar duidelijk wil maken dat het behoren tot de Europese Unie niet afremmend heeft gewerkt op de groei van het nationalisme.

In de Nederlandstalige editie van Metro (15.12.2009) vinden we meer gegevens over de uitslag. “Met een overweldigende meerderheid werd gestemd voor de afscheiding van de rest van Spanje (…) Ongeveer een kwart van de stemgerechtigden trok naar de stembus voor het niet-bindende referendum, en 94% van die kiezers stemde voor volledige onafhankelijkheid”.

Nu nog de rest van Catalonië. Voor volgend jaar wordt in elk geval een referendum in de hoofdstad Barcelona aangekondigd.