POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 2 juni 2009

Vlaams Belangers koplopers in het Europees Parlement

Binnen enkele dagen kiezen we met z’n allen niet alleen een Vlaamse praatbarak, maar ook een Europese. En omdat ik iets heb met cijfertjes (dat zal u zeker al opgevallen zijn), wou ik wel eens weten wat onze Vlaams Belangers in het Europees Parlement uitspoken. Het zal u niet verbazen dat de 3 heren – gelet op hun slecht karakter – tot de actiefste van het parlement behoren. Zo konden we onlangs op de webstek van het Vlaams Belang lezen: Een maand geleden klasseerde de website www.parlorama.be de drie Europarlementsleden van het Vlaams Belang (Frank Vanhecke, Philip Claeys en Koen Dillen) in de top vijf van de meest hardwerkende parlementsleden. De rangschikking werd opgemaakt op basis van onder meer het aantal aanwezigheden op parlementaire debatten en genomen parlementaire initiatieven. De fraaie score van de Vlaams Belangers stond in schril contrast met de lage scores van pakweg Dehaene (CD&V), Thyssen (CD&V) en Sterckx (VLD).Onder druk van enkele Europarlementsleden die ontstellend zwak uit het onderzoek kwamen - Annemie Neyts (VLD), om ze niet te noemen - werd de webstek echter afgesloten. Intussen is de site weer online, en werden een aantal gegevens herberekend. Parlorama neemt onder meer het aantal ondertekende schriftelijke verklaringen (wat niet echt een ‘bewijs’ van werklust is) niet meer op in de rangschikking, terwijl dat voor resoluties nu wel het geval is.

Wat blijkt? De Europarlementsleden van het Vlaams Belang scoren nóg beter dan in de oorspronkelijke rangschikking. Van alle ‘Belgische’ leden van het Europees Parlement komt Frank Vanhecke als eerste uit de bus. Philip Claeys en Koen Dillen staan op 4 en 5. De drie Vlaams Belangers staan dus allen in de ‘Belgische’ top vijf. Bij de Vlamingen staan ze alle drie in de top vier”.

De West-Vlaming in het trio, Frank Vanhecke, berekende onlangs het saldo van de Europese Unie voor de Vlamingen. Wat blijkt? Niet de Nederlanders zijn de grootste nettobetalers aan de Unie, ook niet de Britten (alhoewel die in het verleden al eens een betere verdeelsleutel konden bedingen), maar wel de Vlamingen – niét de Belgen. Uit het persbericht van Frank halen we volgende hoogst actuele en nuttige informatie: “Wist u…
• Dat de Europese Unie elke Vlaming nu reeds jaarlijks een bedrag kost van 282 euro?
• Dat dit gelijkstaat aan 1780 miljoen euro per jaar, of 194.000 euro per uur?
• Dat een Vlaming daarmee bijna dubbel zoveel betaalt als een Waal of een Duitser, driemaal zoveel als een Brit en vijfmaal zoveel als een Fransman of een Italiaan?
• Dat een Vlaams gezin met 2 kinderen elk jaar 1130 euro aan de EU betaalt, terwijl dat voor een Waals gezin 658 euro is, voor een Duits gezin 456 euro, voor een Brits gezin 405 euro en voor een Frans gezin slechts 212 euro?
• Dat dat geen gevolg is van 'objectieve regels', maar van de slechte onderhandelingen zoals die gevoerd zijn door Dehaene en Verhofstadt?
• Dat Europees commissaris Louis Michel intussen na de verkiezingen een vertrekpremie krijgt van meer dan 1 miljoen euro, met de steun van CD&V, VLD en SP.a?
• Dat het nutteloze reizende circus van het Europees parlement tussen Brussel en Straatsburg intussen elk jaar 200 miljoen euro kost?”