POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 5 juni 2009

Dé inzet van de Europese verkiezingen

Zelden zo’n matte Europese verkiezingen meegemaakt in dit land? Inderdaad, beste lezer, die indruk hebben wij allemaal. Vooral misschien omdat omzeggens géén Europese thema’s in de verkiezingen geraakten. Geen discussie over de soevereiniteit van de naties en de Europese Unie, geen discussie over het welig potvertier en corruptie binnen de verschillende Europese instellingen. Ook geen discussie over de mogelijke grenzen van de Europese Unie, of met andere woorden, geen discussie over de vraag of Turkije bijvoorbeeld deel kan uitmaken van deze Europese Unie.

Voor het Vlaams Belang staat Europa voor een gemeenschappelijke identiteit, een gedeelde geschiedenis, een gemeenschappelijk stel waarden, afkomst, cultuur, en kan een land als Turkije alleen op grond hiervan geen deel uitmaken van ons continent. En dan willen het nog niet eens hebben over de geografische ligging van dit Aziatisch land en het feit dat met de toetreding van Turkije niet minder dan 80 miljoen islamieten volledige toegang tot het grondgebied van alle lidstaten van de Unie krijgen.

De reden waarom de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU geen thema was in de verkiezingsstrijd in het Vlaamse landsgedeelte is overduidelijk: het Vlaams Belang wil de mogelijke toetreding van dit islamitisch land onderwerpen aan een bindend referendum, wat de systeempartijen – àlle systeempartijen trouwens – ten alle prijs willen vermijden. Ze beseffen natuurlijk maar al te goed dat de meerderheid van de Vlamingen deze toetreding zou wegstemmen.

U gelooft mij niet helemaal? Wel, dan zou ik u willen uitnodigen om toch even kennis te nemen van de Franstalige pers, waar het thema van de mogelijke toetreding van Turkije wél een gespreksthema is. De reden waarom het in de Franstalige pers wel (onder meer) over Turkije gaat, is natuurlijk dat geen enkele politieke partij in Franstalig België tegen deze toetreding is. Niemand ook wil de mogelijke toetreding onderwerpen aan de referendum.

Vrije meningsuiting in België, in Vlaanderen? Een lachertje gewoon, niets meer. Een land van 80 miljoen niet-Europese inwoners in de EU brengen, een bijkomende immigratie van 80 miljoen niet-Europeanen organiseren? Dat doen we toch gewoon zonder de mensen even naar hun mening te vragen, zeker?