POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 19 juni 2009

Wallonië opnieuw PS-land

Nadat het jarenlang schandalen regende in Wallonië, waarbij steeds opnieuw de PS de spin in het web bleek te zijn, en waarbij uiteindelijk in tientallen gemeenten en steden PS-schepenen en andere mandatarissen in verdenking werden gesteld voor gesjoemel met overheidsgeld, leek het even alsof de nieuwe PS-manitoe, Elio Di Rupo, orde op zaken ging stellen. Wie herinnert zich niet de woorden van Di Rupo, “J’en ai assez de ces parvenus”. De ‘parvenus’ zouden moeten gaan, onverwijld, en de PS had voor een andere, eerlijke, transparante en eerlijke koers gekozen. Veel Vlaamse opiniemakers geloofden – een tijdlang – in het sprookje…

Dezelfde PS-politici bleven in grote getale waar ze zaten. Slechts enkelingen moesten een stapje opzij zetten, zoals Anne-Marie Lizin, of Didier Donfut, of José Happart bijvoorbeeld. Maar de koning van het PS-gesjoemel, Jean-Claude Van Cauwenberghe uit Charleroi, zit nog steeds waar hij zat en is niet van plan, nu nog minder dan vroeger, om plaats te maken. Tijdens de jongste verkiezingen haalden de PS in Charleroi net geen 41%, waarmee ze het ongeveer zo goed deed als voor de schandalen.

Een Michel Daerden, Waals minister, maar ook de man van het gelijknamige bedrijfsrevisorenkantoor dat teert op de overheidsopdrachten, blijft zitten. En hoe! Hij werd in Wallonië het grootste stemmenkanon met 63.580 voorkeurstemmen, bijna 30.000 méér dan PS-voorzitter Di Rupo.

Er werd met andere woorden géén komaf gemaakt met de oude PS-cultuur: affairisme, clientelisme, en gesjoemel. De PS hield géén grote kuis in haar personeel en bij haar mandatarissen, en werd hierbij nog eens in het gelijk gesteld door de kiezer in Wallonië. Die koos massaal voor meer van hetzelfde. Het is wel bijzonder ironisch te moeten vaststellen dat de PS verder aan de macht zal kunnen deelnemen zoals vroeger, en dat ze hiervoor zelfs de steun krijgt van de politiek o zo correcte Ecolo en CdH.

Ondertussen werd de jongste dagen bekend dat tegen Edmée De Groeve, voorzitter van de luchthavenbeheerder BSCA (Charleroi), en niet toevallig PS’-er en beschermelinge van Di Rupo, klacht is ingediend wegens….inderdaad, gesjoemel met geld. “Naast het onrechtmatig gebruik van een kredietkaart zou ze een 10-tal mensen hebben uitgenodigd voor de eerste vlucht van JetairFly naar Tenerife. Onder hen Franco Di Rupo, broer van PS-voorzitter Elio, en Pierre Magnette, broer van minister Paul. De Groeve ontkent: ‘Het gaat om commerciële praktijken voor onze klanten en om de promotie van BSCA’” (Metro, 16.09.2009).

Het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang is natuurlijk noodzakelijk om de democratie te redden, maar met PS in zee gaan? Daarmee heeft geen enkele politieke partij in België blijkbaar problemen!