POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 16 maart 2009

Nachtpermanentie spoorwegpolitie Gent

Veel van mijn collega’s Vlaams Belangparlementsleden zijn het slachtoffer van het ostracisme dat de pers tegen ons hanteert. Een zeer mooi voorbeeld hiervan kon men terugvinden in Het Laatste Nieuws van zaterdag 14 maart, in een artikel met als titel “Nachtploeg Gentse spoorwegpolitie afgeschaft wegens ziekte”. Men kon er lezen dat door ziekte (door slechte huisvesting?) de spoorwegpolitie van Gent zo massaal getroffen is, dat men de nachtploegen moet afschaffen, wat terecht voor grote ongerustheid zorgt bij de treinbegeleiders. Gent is immers het eerste spoorwegstation waar probleempassagiers van de trein, komende van Brussel, kunnen gehaald worden.

Collega Yves Buysse, de sympathieke Brugse senator van het Vlaams Belang, bond in een mondelinge vraag (12.03.2009) de kat de bel aan en ondervroeg minister De Padt (Open VLD) van Binnenlandse Zaken. Uit onderzoek van collega Buysse was namelijk gebleken dat men met het nieuwe (weliswaar tijdelijke) systeem na 22 uur in het spoorwegstation van Gent beroep zou moeten doen op de spoorwegpolitie van Brugge. Bereken hiervan maar eens de aanrijdtijd, en je beseft de ernst van de problematiek.

Geen verbeterde situatie dus bij vroeger. De incidenten en de problemen op het openbaar vervoer, aldus collega Buysse, nemen niet af, de politiebescherming blijkbaar wel.

Minister De Padt moest de feiten toegeven. “Vanaf 1 maart wordt een regeling toegepast waarbij de post Gent de eerste helft van de maand voor rekening neemt en de post Brugge de tweede helft. Het gaat hier om een tijdelijke regeling omdat vooral de post Gent momenteel een vrij hoog ziekteverzuim kent”.

De treinbegeleiders zijn allerminst gerustgesteld door het antwoord van de minister: “Als iemand agressief is op de trein, willen we wel onmiddellijk bijgestaan worden. En niet moeten wachten op assistentie uit Brugge”. De problemen zijn groter dan in Brugge, stellen ze: “Veel illegalen ook, die op weg zijn naar de parking langs de snelweg in Drongen om daar in een truck naar Engeland te sluipen. Reken daar wat gebruikers van drank en drugs bij en je begrijpt dat wij ons onveilig voelen bij die maatregel” (Het Laatste Nieuws, 14.03.2009).

Op de duur zou je toch gaan geloven dat de mensen blijkbaar niet mogen weten dat mandatarissen van onze partij zich dag na dag inzetten voor de veiligheid en het welzijn van de burgers? Want voor de vermelding “op vraag van senator Yves Buysse (Vlaams Belang)” was er blijkbaar geen plaats meer in de krant.