POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 23 maart 2009

Hebzucht, alleen maar hebzucht...

Het Vlaamse spreekwoord, dat een kinderhand gauw gevuld is, gaat in elk geval niet op voor de topmensen van de grootste verzekeringsmaatschappij ter wereld, AIG (VS). U zal zich herinneren dat deze verzekeraar in de nasleep van de financiële crisis in Amerika (crisis in de hypotheekmarkt, en crisis in en rond Lehman Brothers) in zeer ernstige problemen kwam. Zo ernstig in de problemen dat de Amerikaanse verzekeraars slechts gered kon worden mits een kapitaalinjectie van de Amerikaanse staat van 180 miljard dollar. 180 miljard dollar!

Onlangs geraakte bekend dat diezelfde AIG het in de moeilijke economische en financiële tijden niet onbillijk vindt om haar eigen topmensen met bonussen te overladen. Met bonussen voor een totaal bedrag van 165 miljoen dollar. Het geld van Honoré Gepluimd vloeit dus terug naar die werknemers die aan de top van het bedrijf juist aansprakelijk zouden kunnen worden gesteld voor die beslissingen die tot de crash van AIG hebben geleid.

Er bestaat blijkbaar een tendens bij nogal wat topmensen bij grote bedrijven om zoveel mogelijk geld binnen te rijven op een zo kort mogelijke periode. Men zal het niet graag horen, maar hiermee worden de kiemen voor een nieuw communisme gelegd. Het lijkt wel dansen op een vulkaan…Terwijl steeds meer mensen met moeite de eindjes aan elkaar knopen, vinden deze ‘heren’ het dus kunnen miljoenen dollars op zak te steken. Waarom zou men deze topmensen trouwens bonussen uitkeren? Bonussen voor welke superprestaties?

Hebzucht, alleen maar hebzucht...