Voor wie soms twijfelt aan de veroveringsdrang van bepaalde strekkingen van de radicale islam, zou ik bij deze graag aanraden de politieke en militaire toestand in Afrika aandachtig te volgen, en dan meer bepaald in de Hoorn van Afrika.
De Somalische president Abdullah Yussuf trok eind vorige week aan de alarmbel. Reden? De Somalische overgangsregering staat op het punt uiteen te vallen en op dat moment zouden de radicale islamieten de hoofdstad kunnen innemen en op die manier het volledige land onder controle krijgen.
Even de recente politieke geschiedenis van dit land in herinnering brengen: tot 2006 had de islam in Somalië de macht, met name de Unie van Islamitische Rechtbanken. Maar met militaire hulp uit Ethiopië werd hieraan in 2006 een einde gesteld. Daarop splitste de Unie en organiseerde de meest radicale strekking zich onder de naam van Al-Shabaab. De onrust in dit Afrikaanse land bleef duren: de regering die het land buiten de islam moest houden, was zwak en verdeeld.
Ondertussen hebben deze Al-Shabaab-groepen de buitenwijken van de hoofdstad Mogadishu ingenomen, maar ze zijn niet de enige radicale islamitische groepering die in het militair conflict tegen de Somalische overheid en enkele duizenden Ethiopische soldaten is gewikkeld. Er is daarnaast de Jabhad Al-Islamiya en er is de zogenaamde Alliantie voor de Herbevrijding van Somalië (sic). De drie islamitische groepen vechten voorlopig nog tegen de gemeenschappelijke vijand, maar de grote vrees bestaat dat eens de Ethiopische troepen verdreven zijn en het huidige Somalische regime valt, de drie groepen de koek onder elkaar gaan verdelen, of – nog erger misschien – onder elkaar gaan uitvechten wie de uiteindelijke macht zal krijgen. In dat geval worden opnieuw de burgers het grote slachtoffer.
En als dan uiteindelijke een van de radicaal islamitische groeperingen de macht grijpt en een Herbevrijde Islamitische republiek installeert, dan gaat voor elke Somaliër zo ongeveer het licht weer uit.
Nog eens: wie twijfelt, volge best de toestand in Afrika heel aandachtig op.
POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.