POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 10 december 2008

1 op 3 nooit les Nederlands

De huidige miss België spreekt geen gebenedijd woord Nederlands – terwijl het Nederlands toch de taal is die door de meerderheid van de burgers wordt gesproken. Belgische ministers radbraken onze taal op een dusdanige manier dat men op de Franse vertaling moet overschakelen om te begrijpen wat ze eigenlijk bedoelen. En de Brusselse overheden laten openlijk verstaan dat de tweetaligheid van Brussel inzake bestuurs- en personeelszaken best mag worden opgegeven. Wie nu nog durft beweren dat het Nederlands een agressieve taal is…

Nochtans worden we met de regelmaat van een klok om de oren geslagen met andere berichten. Zo zouden steeds meer Franstaligen het Nederlands leren. Steeds meer Franstaligen zouden onze taal ook behoorlijk spreken. Tot een Franstalige schone je natuurlijk met de neus op de feiten drukt: Franstaligen leren juist géén Nederlands. Uit een bericht in Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld leren we dat “Eén op drie Franstalige jongeren afstudeert zonder ooit één uurtje Nederlandse les te hebben gevolgd”. Waalse leerlingen kunnen namelijk – in tegenstelling tot de Vlaamse – vrij kiezen welke taal ze als tweede taal leren.

“Van de 44.926 leerlingen in het laatste jaar secundair in het Franstalige onderwijs volgt niet eens de helft (48%) Nederlands als tweede taal, zo blijkt uit cijfers van Waals onderwijsminister Christian Dupont (PS)”. In Vlaanderen is er geen ontkomen aan, Frans is de verplichte tweede taal.

België hangt scheef van de onevenwichten. En als het aan de Walen ligt, komt daar ook geen verandering in. Daar zal geen enkele staatshervorming wat aan veranderen. Wie daar nog aan twijfelt, is goed zot.