POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 11 december 2008

Géén geld, maar wel 1,5 miljard voor Wallonië

Grote koppen vandaag in de pers: het loonakkoord tussen de sociale partners, dat met veel moeite is rondgeraakt, zal deze regering – voor zover het woord “regering” nog van toepassing is op deze kibbelende bende ministers natuurlijk – ongeveer 2 miljard euro kosten. Een enorm bedrag. Veel te belastend voor de federale kas, zeggen enkele liberale ministers.

Het is een enorm bedrag natuurlijk, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. Maar de politieke commotie rond dit akkoord doet misschien wel vergeten dat ook de Waalse regering enorm veel geld in een ‘relance’-plan heeft geïnvesteerd. Zo kon men in Het Laatste Nieuws (08.12.2008) lezen: “De Waalse regering gaat 1,5 miljard euro investeren in maatregelen tegen de crisis. Het plan moet de Waalse economie en werkgelegenheid ondersteunen”.

De Waalse regering investeert 1,5 miljard euro? U bent verbaasd? Inderdaad, verbazingwekkend voor een landsdeel dat voor de buitenwacht over weinig of geen reserves beschikt. Verbazingwekkend vooral als je dat plaatst naast een bijdrage die we alleen in de Franstalige editie van Metro terug hebben gevonden (08.12.2008), en we vertalen even voor u: “De Waalse financiën zullen niet dienen om de federale kassen te vullen”, heeft vrijdag laatst Rudy Demotte, de Waalse minister-president uitgelegd. Hij was aanwezig op een vergadering tussen de federale regering en de gewestregeringen. De federale regering heeft er akte genomen van het feit dat de gewesten géén moeite gingen doen voor het federaal budget van 2009”.

Géén geld dus voor de federale kas. Als we ons niet vergissen, heeft Vlaanderen wel al gestort. Eigen volk eerst is absoluut géén vieze term in Franstalig België, zoveel is duidelijk. En de Brusselaars denken toch maar beter twee keer na, vooraleer ze met deze “heren” in bed duiken. Het hemd is de Walen nader dan de rok.