Enkele linkse intellectuelen in ons land hadden de ‘moed’ om op te komen voor de verlichte waarden en normen waar zij als ‘oud’ 68-er voor hebben gevochten: de gelijkheid van man en vrouw, de ‘geëmancipeerde’ waarden zeg maar. Slecht is het hen vergaan. Ze werden door even linkse (en even gearriveerde) intellectuelen, maar dan van het multiculturele slag, genadeloos neergesabeld. Woorden als ‘bekrompen’, ‘onverdraagzaam’ en ‘in de buurt van het Vlaams Belang’ waren niet uit de lucht. Neen, het debat over het hoofddoekenverbod en het debat over de relatie tussen allochtonen en criminaliteit is nog niet voor vandaag in dit land.
In het buitenland stijgen de kritische opmerkingen en stellingnames inzake boerka, nikab, hoofddoek, allemaal islamitisch textiel bedoeld om de vrouw gedeeltelijk of gans te ‘verhullen’. In het buitenland neemt men steeds minder een blad voor de mond. Frankrijk kondigde een algemeen boerkaverbod af. De nieuwe voorzitster van de VN-organisatie Irina Bokova (ze is Bulgaarse) sprak ze in officiële bewoordingen uit tegen de boerka: “Het maakt vrouwen minder waardig. Het geeft ze niet het gevoel dat ze gelijk zijn aan de mannen” (De Standaard, 14.10.2009).
De Standaard noemt deze uitlatingen opmerkelijk, omdat de VN-organisatie “doorgaans pleit voor respect, voor verdraagzaamheid tussen culturen”. Wablief? Wat is er onverdraagzaam aan een verbod op de boerka? Getuigt juist het verbod van de boerka bijvoorbeeld niet van een groot respect voor de vrouwen?
Ook het Noord-Afrikaanse Egypte begint zo stilaan genoeg te hebben van de boerka- en nikab-woede. Mohammed Sayed Tantawi, grootiman van de gerespecteerde Al-Azharmoskee, vaardigt binnenkort een fatwa uit dat het dragen van de nikab in de gebouwen van de universiteit zal verbieden. Nochtans draagt slechts een kleine minderheid van de vrouwen in Caïro een sluier, maar de overheden doen er alles aan om het binnendringen van de radicale, strikt fundamentalistische interpretatie van de islam (overgewaaid vanuit Saoudi-Arabië) in hun land wortel schiet. Andere universiteiten lieten al weten dat ze de Al-Azharuniversiteit zouden steunen.
POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.