POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 12 oktober 2009

Luilekkerlandje België?

Als Vlaanderen weer eens van leer trekt tegen bepaalde Belgische mistoestanden en (onvermijdelijk, want dit is België) terechtkomt bij de communautaire problematiek die deze kunstmatige staat al zolang verlamt, maken sommige lezers wel eens de opmerking dat er grenzen zijn aan de zwartgalligheid en het pessimisme. Dat België toch een luilekkerlandje blijft, het land van melk en honing, zoals bepaalde (Vlaamse) kunstenaars ons toezingen.

Uit een rapport van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP echter blijkt dat Noorwegen het beste land ter wereld is om te leven, en dat België op een “bedenkelijke” 17de plaats staat (aldus Het Laatste Nieuws, 05.10.2009). De UNDP let niet alleen op inkomen, maar ook op welzijnszaken als gezondheidszorg, onderwijs en levensverwachting. Inzake België merkt de UNDP een “verontrustende” evolutie op lange termijn: dit land kende tussen 2000 en 2007 de zwakste vooruitgang van de OESO-landen op het vlak van menselijke ontwikkeling. Alleen de Verenigde Staten deden nog slechter, aldus het rapport. België, het luilekkerland? We denken het niet.

Wie dit ook door heeft, zijn onze buitenlandse investeerders, helaas! Zo meldt De Morgen dat 2008 een rampenjaar was voor buitenlandse investeringen. “Er waren 192 projecten tegenover 240 in 2007. In werkgelegenheid was de daling nog groter: van 10.000 naar 6.700 jobs”. Op het vlak van jobcreatie zakte België van een 27ste naar een 33ste plaats, aldus Global Location Trends. De VS, Duitsland en Nederland zijn, blijkens het dagblad, goed voor 3/4de van de investeringen. België, een luilekkerlandje? Je moet het maar geloven als je wil, maar de ‘tekenen des tijds’ wijzen in een andere richting.

Ondertussen, en dat is dramatisch, zinkt ook Vlaanderen, met zijn uitgebouwde kmo-structuur, met zijn werklust en zijn goed opgeleide werknemers, weg in het Belgische moeras. Waarom leggen zogenaamd Vlaamse partijen zich zo gemakkelijk neer bij een Belgisch cordon sanitaire, en laten zij het Vlaams Belang niet mee timmeren aan de Vlaamse weg? De tijd dringt, dat weet ondertussen eenieder.