POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 27 oktober 2009

Ondernemingen in België zwaarst belast

Terwijl steeds meer Vlamingen er niet meer in slagen hun energiefacturen en huishuur te betalen, en bij het OCMW belanden, blijkt steeds duidelijker dat ook ondernemingen, kleine en grote ondernemingen, naar adem snakken. Ook zij krijgen onvoldoende ruimte om de crisis aan te pakken.

Op het vlak van de particulieren publiceerde de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten cijfers, waaruit blijkt dat wekelijks 207 gezinnen uit hun huis dreigen te worden gezet. En het aantal gezinnen dat door hun energieleverancier wordt gedropt, steeg dit jaar ook al met 13%, een cijfer dat wellicht nog zal stijgen (aldus een verslag in De Morgen, 21.10.2009).

De ondernemingen dan. Uit de jaarlijkse belastingstudie van KPMG blijkt dat België fiscaal en parafiscaal nog steeds loodzwaar weegt op de ondernemingen. Terwijl de gemiddelde belastingvoet voor bedrijven in Europa net als vorig jaar (2008) op 23,2% bedraagt, torent België hierboven met 33,99%. België behoort tot het koppeloton van de zwaarste belastingsregimes ter wereld: alleen de VSA en Japan zijn nog erger. In de Europese Unie zit België aan de absolute top, en moet het alleen Malta in zijn buurt dulden.

Wat de indirecte belastingen betreft, de btw, moeten we ook hier melden dat de gemiddelde btw van 21% tot de hoogste van Europa behoort. Het gemiddelde van 115 bestudeerde landen ligt op 15,25%, en het gemiddelde in Europa zit op 19,8%.

De chaos, die België is geworden, is nefast voor de bedrijven en nefast voor de particulieren. Zo vernemen we dat volgens een onderzoek van het consultantsbureau Deloitte de grote meerderheid van ondernemingen in 2009 aankijkt tegen omzetdalingen van 10 tot 30%. En de regering?