POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 4 september 2008

Scherpe migratieregels in Denemarken blijven overeind!

Terwijl de liberalen van Open VLD nu eens warm, dan weer koud blazen inzake immigratie en het illegalenbeleid, doen de Deense liberalen onder leiding van Anders Fogh Rasmussen absoluut geen water in de wijn, wel integendeel. Denemarken is gekend voor zijn strikt immigratiebeleid en Rasmussen is ervan overtuigd dat zijn land op de goede weg zit.

Zo verklaarde hij (EU-observer, 30.08.2008): “De Deense immigratiepolitiek zal niet worden gewijzigd. De kiezers moeten weten dat de wetten worden toegepast”. Een reactie op een recente beslissing van de EU-rechtbank van Luxemburg dat de Ierse restricties op het verblijf van allochtone echtgenoten van EU-burgers afwees. De Ierse restricties zijn zeer gelijklopend met die van Denemarken, die nog enkele graden restrictiever zijn. Premier Rasmussen liet zelfs verstaan dat de Deense regering alles op alles zal zetten om de immigratieregels binnen de Europese Unie te wijzigen, zodat “wij de zaken kunnen regelen zoals wij ze willen regelen”.

Het twistpunt tussen de EU en Denemarken hebben betrekking op het verbod van burgers jonger dan 24 jaar om hun buiteneuropese echtgenoten in het land binnen te brengen – een duidelijke verwijzing naar de Deense moslims die hun partners uit gearrangeerde huwelijken vroeger op die manier Denemarken binnenbrachten. Wat meer is: deze gemengde koppels die misschien vooraf in andere EU-staten hebben geleefd, worden niet toegelaten tot het Deense grondgebied.

In elk geval moet gezegd dat dit kleine Scandinavische land absoluut geen schrik heeft van Europa. Het laat zich ook niet ringeloren door allerlei politiek correct gezwets. De Deense overheid kijkt naar het belang van de eigen burgers en het is daartoe ook gelegitimeerd door de Deense kiezer. Zo werkt democratie en zo is het goed!