POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 3 september 2008

Dramatische onderwijsontwikkelingen in Brussel

De Kamer van Koophandel van Brussel trekt aan de alarmbel. Ze heeft een studie verricht inzake het Nederlandstalig middelbaar onderwijs in de hoofdstad en ziet ernstige problemen ontstaan voor de werkgelegenheid en in rond Brussel. Het lage scholingsniveau van leerlingen die momenteel in het middelbaar onderwijs zitten, en vooral dan inzake taalgebruik, baart deze economische organisatie grote zorgen.


In een studie wordt het Nederlandstalig middelbaar onderwijs in Brussel doorgelicht – cijfers over het Franstalig onderwijs zijn er (nog?) niet – en daaruit blijkt dat niet minder dan 4 leerlingen op 10 in het gezin Frans noch Nederlands spreken. Het gevolg is natuurlijk dat heel wat leerlingen afhaken en zelfs het middelbaar onderwijs niet afmaken. Met als gevolg een niet geringe arbeidshandicap en minder goede kansen op de arbeidsmarkt (La Tribune de Bruxelles, 28.08.2008).

4 op 10 leerlingen in het Nederlandstalig middelbaar onderwijs in Brussel komen dus uit gezinnen waar geen Frans, laat staan Nederlands wordt gesproken. De cijfers in het Franstalig middelbaar onderwijs kunnen alleen maar nog slechter en nog dramatischer zijn. En ondertussen zit de liberale regeringspartner klaar om volop de kaart van de economische migratie te trekken, en nog eens tienduizenden vreemdelingen ons land binnen te brengen, terwijl onze hoofdstad met een allochtoon en werkloos subproletariaat op een tijdbom zit…

Geen opmerkingen: