POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 26 september 2008

Als België niet meer werkt, ga dan toch uit elkaar!

Professor Carl Devos van de Universiteit van Gent was lange tijd de enige politicoloog in ons land die in een goede afloop van de communautaire dialoog geloofde, aldus De Tijd in een interview met de professor op 24.09.2008. Welnu, het siert de wetenschapper dat hij zijn ongelijk durft toe te geven. Het siert hem dat hij met de nodige politiek-wetenschappelijke nuchterheid de politieke evolutie blijft volgen en daar vooral de nodige consequenties durft uit te trekken.

Bereidt u dus voor op enkele aangename momenten, beste lezer. Vooral ook als u bedenkt dat professor Carl Devos in niets een communautaire scherpslijper kan worden genoemd of een aanhanger van het Vlaams Belang, god betere het. Integendeel, wij menen de naam van Carl Devos wel eens te zijn tegengekomen in een of andere studie- en werkgroep in en rond de SP.A. Wat niet belet dat wat hij zegt, meer dan lezenswaard is.

Over de zogenaamde communautaire garanties, waarmee de Franstaligen er plots wel in geslaagd zijn om Kris Peeters over de lijn te trekken, meent hij: “Persoonlijk ben ik niet gerust op die ‘garanties’ van de Franstaligen. Over enkele weken loop het belangenconflict over BHV af. Als de Franstaligen menen wat ze zeggen, kunnen de Vlamingen BHV splitsen, en zal de federale regering dat overleven. Sorry, dat geloof ik niet. Ik vermoed dat er een akkoord is dat de Franstaligen opnieuw een belangenconflict zullen inroepen, om BHV zo voer de verkiezingen van juni 2009 te tillen”. Gebakken lucht, die garanties, niets meer dus.

Over de zogenaamde grote staatshervorming die ons wordt beloofd nog voor 2009? “Laat ons eerlijk zijn: die grote staatshervorming komt er niet meer voor 2009. Daar zal CD&V zich bij moeten neerleggen. Je zou een denkploeg kunnen proberen op te richten, ver weg van de media, die geen staatshervorming uittekent, maar wel nadenkt over hoe het verder moet met dit land. Met de boodschap: na 2009 komt die grote staatshervorming er of het is gedaan”.

En tenslotte, welke toekomst ziet professor Carl Devos nog weggelegd voor België? “Ik ben geen voorstander van separatisme, maar het is het een of het ander. Ik heb geen zin om nog langer te leven in een land waar een minister van een topambtenaar moet aanblijven omdat hij tot een bepaalde taalrol behoort (…) Als het echt niet meer werkt, ga dan uit elkaar. Dan moeten we met een aantal mensen maar eens bestuderen hoe je dat doet, een land splitsen.”

We sluiten af met de volgende uitsmijter: “Ergens moet er een einde komen aan deze malaise. De Franstaligen zullen niet kunnen tegenhouden dat de Vlamingen het op een dag echt beu zijn. Ik zou dat een falen vinden van ons politiek systeem. Maar ik ben wel nuchter: op is op”.