POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 2 september 2008

Gratis beledigingen, met de groeten van Le Soir

Een Franstalige advocaat, een zekere “Serge”, startte een tijdje geleden een forum op op de webstek van de Franstalige krant Le Soir. Daarin vergelijkt hij Vlaanderen met Nazi-Duitsland van de jaren 30 en roept hij de Franstalige president Sarkozy op om tussen te komen “zodat ze niet escaleren tot wat we in de jaren daarna meegemaakt hebben”. Vlaanderen zou namelijk een apartheidspolitiek voeren, en er moet tussengekomen worden, aldus de advocaat, want de discriminaties (het feit dat de Franstaligen hun taal niet kunnen spreken in het ganse land bijvoorbeeld) waren ook in de jaren 30 de voorbode “van de latere radicale oplossingen die we kennen” (in het Frans: “des discriminations de l’ordre de celles que je viens d’énumérer avaient précédé les solutions radicales ultérieures que nous connaissons”).

Let wel: dit is géén aanval op het Vlaams Belang, dit is geen aanval op de separatisten, dit is wel het oordeel van een Franstalige advocaat over de Vlaamse regering, die samengesteld is uit de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen, SP.A, Open VLD, CD&V, N-VA. Allemaal epigonen van een fascistisch Vlaanderen dus, want “Vlaanderen is de laatste totalitaire gemeenschap in West-Europa”, aldus nog deze genuanceerde Franstalige advocaat.

Vlaams-nationalisten zijn niet alleen nazi’s, het zijn ook criminelen, aldus deze fijnbesnaarde komiek: “in elke Vlaamse nationalist sluimert een crimineel, meer nog zelfs, in elke Vlaamse nationalist zit een nazi in slaaptoestand, een nazi die zichzelf niet als zulke herkent”.

Moet men zich druk maken om dit soort idiote praatjes? Zou men zich niet beter geamuseerd omdraaien en gewoon verder werken? De weblog Nieuw Pierke windt er zich – naar mijn mening terecht trouwens – hevig over op. De reden? Iedereen die zich registreert op de webstek van Le Soir, mag een forum beginnen. Berichten komen er pas op na goedkeuring van de moderatoren van Le Soir zelf. Zo staat er letterlijk in het ‘gebruikscharter’ van de Forums van Le Soir: “La rédaction a choisi d’exercer pleinement sa responsabilité éditoriale en modérant les forums. La publication des messages n’est donc pas immédiate. Elle est soumise à une lecture préalable assumeé par une équipe de modérateurs, journalistes au “Soir”, amener à valider chacune des contributions, sous la responsabilité finale de la rédaction en chef du journal. La redaction du “Soir” se reserve le droit de ne pas publier: les messages à caractère raciste, xenophobe, révisioniste, négationiste”.

Met andere woorden: Le Soir weet perfect wat ze publiceren. Ze weet perfect wat ze doet. Vlamingen beledigen, vergelijken met nazi’s en criminelen, kan ongestraft in dit land! Je wordt er zelfs niet door de federale regering voor op de vingers getikt.

En tenslotte: wat te denken van de volgende, zeer subtiele opmerking van Volksvertegenwoordiger en burgemeester van het Waals-Brabantse 's Gravenbrakel, Jean-Jacques Flahaut aan het adres van de Vlaamse burgemeester De Waele, omdat die weigerde nog verder Belgische vlaggen aan het gemeentehuis uit te hangen, uit protest onder andere tegen het uitblijven van de splitsing van B-H-V. De opmerking van Flahaut luidt als volgt: "Na de oorlog kreeg men voor dat soort gedrag een kogel tussen de twee ogen". Jaja, U leest het goed!

Geen opmerkingen: