POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 16 september 2008

Kris Peeters eist zekerheid over B-H-V

Op woensdag 10 september 2008 werd de Vlaamse minister-president Kris Peeters door de 3 koninklijke bemiddelaars ontvangen. Hij heeft er zekerheid over Brussel-Halle-Vilvoorde gevraagd. Heeft hij soms garanties gevraagd dat er geen prijs betaald wordt voor de splitsing van B-H-V? Heeft hij garanties gevraagd dat er geen gebiedsuitbreiding komt ter compensatie van de splitsing van B-H-V, of de zekerheid geëist dat de 3 Fransdolle en incivieke burgemeesters in de Vlaamse Rand rond Brussel niet worden benoemd ter compensatie van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde?

Neen, wat hij gevraagd heeft, kunnen we in een klein bericht in La Libre Belgique van 11 september 2008 lezen. Hij heeft namelijk van de Franstaligen geëist dat zij met een nieuwe procedure van belangenconflict starten om zo het gewone wettelijke parcours op weg naar de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde te vertragen.

Even de toestand terug in herinnering brengen? Geen probleem. De Vlaamse meerderheid stemde in de Commissie Binnenlandse Zaken de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De Cocof (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) startte daarom de procedure van het belangenconflict, zodat de splitsing van B-H-V met een aantal maanden werd opgeschort. Deze procedure van het belangenconflict loopt eind december 2008 op zijn einde. Kris Peeters eiste dus in de onderhandelingen dat de Franstaligen opnieuw de procedure van belangenconflict inroepen, zodat de splitsing van B-H-V wordt uitgesteld tot na 9 juni 2009, niet toevallig de datum van de regionale verkiezingen.

5 minuten politieke moed, u weet wel….