POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 11 januari 2010

Risico op psychose bij cannabis stijgt


Jaren geleden was het in bepaalde, verlichte kringen bijna ‘bon ton’ om met cannabis te zwaaien en vooral om het in het openbaar te gebruiken. Allerlei progressieve topfiguren kwamen er ronduit voor uit dat ze nu en dan cannabis rookten. Voor sommigen was het een goede manier om burgerlijk rechts, om het Vlaamse fatsoen te schofferen. Sigaretten roken? Oh la, zeer ongezond en steeds minder geaccepteerd. Cannabis roken? Dat moest kunnen, zeker als je daarmee mams en paps even kon jennen.

Ondertussen verschijnen steeds meer studies die wijzen op het problematische van cannabisgebruik. Een dossier in – horresco referens – De Morgen (26.12.2009) vertrekt van een zeer concreet geval: “Vorig jaar. Een psychotische jongeman steekt in een vlaag van razernij zijn ouders neer en slaat vervolgens de hand aan zichzelf. De ouders overleven het drama (…) Niet onbelangrijk detail in het verhaal: als adolescent kampte hij met een hardnekkige cannabisverslaving”.

Veel wetenschappelijk materiaal toont immers aan dat naast genetische bepaaldheid ook de toenemende stresssituaties en drugmisbruik als “triggers voor psychotische aanvallen worden geduid”. “Vooral het roken van cannabis heeft bijzonder nefaste gevolgen op jonge psychosepatiënten, aldus steeds meer wetenschappers”. Met gevolgen op verschillende maatschappelijke vlakken: “Mensen met psychoses verliezen hun connectie met de wereld. Dat heeft hallucinaties, waanideeën of negatieve gedachten tot gevolg”.

Het aantal zelfmoorden onder psychosepatiënten is zeer hoog: “Het risico op zelfmoord bij jonge psychotische patiënten is 10%”.

En toch blijft het op politiek vlak erg stil. Terwijl het duidelijk wordt dat men op steeds jongere leeftijd begint. “Niet alleen steken jongeren steeds eerder hun eerste joint op, wat er in die joint gerold wordt, is ook steeds straffer. De weed die tegenwoordig gerookt wordt, is bijna een hard drug geworden”.

Conclusie: wanneer schiet de politiek nu eindelijk eens wakker? En wanneer zullen die progressieve topfiguren, die het vroeger allemaal zo erg niet vonden, eindelijk eens publiekelijk hun verontschuldigingen aanbieden en de jeugd oproepen om van de cannabis af te blijven? Als eerste boetedoening, zeg maar.


Hierboven: de plaatsen in de hersenen die gevoelig zijn voor aantasting door cannabis.