POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 5 januari 2010

74-jarige bedreiging voor de islam?
4,5 jaar na het publiceren van de hierboven afgedrukte spotprent ontsnapte de Deense cartoonist Kurt Westergaard vorige week op het nippertje aan een moordaanslag. Een 28-jarige Somaliër, gewapend met bijl en mes, drong de woning van de tekenaar binnen. Westergaard kon zich verschansen in zijn badkamer, de politie kwam heel snel ter plaatse en de terrorist keerde zich onmiddellijk tegen de ordediensten, die hem uiteindelijk onschadelijk konden maken.

De Deense tekenaar was al eerder het slachtoffer van aanslagen, aldus Het Laatste Nieuws (05.01.2010): “In 2006 werden 2 mannen aangehouden, in 2008 3 anderen. ‘Ik verwacht de rest van mijn leven onder die dreiging door te brengen’, aldus Westergaard”. Daarvoor had de politie nog eens 2 aanslagen op het leven van Kurt Westergaard kunnen verijdelen. Zijn misdrijf? Een tekening, die deel uitmaakte van een reeks cartoons, waarmee enkele vrijheidslievende Denen hun verontwaardiging wilden duidelijk maken over de groeiende angst van schrijvers, tekenaars, enzovoort, als het over islam gaat.

De 28-jarige aanvaller werd door de Deense inlichtingendienst PET in verband gebracht met de radicale, Somalische islam van al-Shabaab, geallieerden van al-Qaida in Oost-Afrika. Toch vrij merkwaardig: de islam neemt het op voor de ouderen en voor de kinderen, en vraagt dat de gemeenschap respect opbrengt, vooral voor ouderen, die wijsheid en ervaring met jongeren kunnen delen. Toch wel merkwaardig dat deze aanslag gericht was tegen een 74-jarige man en zijn kleindochter – die juist op dat moment met haar grootvader thuis was. De bejaarde cartoonist leeft nu al meer dan 4 jaar onder permanente politiebescherming.

Als vrijheid voor ons geen inhoudsloos woord is, als wij vrijheid inderdaad beschouwen als een van de fundamenten van de Europese beschaving, dan is het onze verdomde plicht nooit toe te geven aan dit klimaat van psychologische en fysische terreur dat stilaan in onze landen binnensijpelt. Wij mogen dit nooit gewoon worden.