POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 29 januari 2010

Fiscale druk daalt. Alleen niet in België


Uit het jongste nummer van “Financieel-Economische Commentaren”, een uitgave van onze studiedienst, haal ik volgende boeiende gegevens over de fiscale druk in België: “De wereldwijde recessie heeft zoals te verwachten gevolgen voor de overheidsinkomsten in de Oeso. De gemiddelde fiscale druk, gemeten als belastingontvangsten ten opzichte van het BBP, bleef zowel in 2006 als 2007 constant op 35,8%, maar viel in 2008 terug tot 35,2%”.

De gemiddelde fiscale druk daalt dus in een economische crisis. Maar er is toch iets vreemd aan de hand. Zo verneem ik dat de top 3 van de fiscale druk in 2008 niet echt veranderd is. Denemarken staat dus op de eerste plaats en blijft daar ook, met een fiscale druk van 48,3%, gevolgd door Zweden met 47,1%. België blijft traditioneel op een forse derde plaats, met een belastingdruk van 44,3%. De verschillen tussen de 3 landen worden kleiner, aldus FEC. De belastingdruk in de Scandinavische landen daalt lichtjes, terwijl die van België nog stijgt: van 43,9% naar 44,3% dus.

Een evolutie die ook door het internationale consultancybureau PricewaterhouseCoopers wordt bevestigd. Jaarlijks gaat dit bedrijf namelijk na hoe gemakkelijk het is voor een kmo om te voldoen aan alle fiscale verplichtingen in 183 verschillende landen. De rangschikking gebeurt aan de hand van verschillende criteria (de kost van de belastingen, de administratieve last, enzovoort). België eindigt op de 150ste plaats, tussen Oekraïne en Hongarije en zakt 4 plaatsen ten opzichte van de rangschikking van vorig jaar.

Overal zakt de fiscale druk, alleen in België dus niet. Of we dan misschien voldoende uitgemolken zijn? Neen, want als we bepaalde commentatoren mogen geloven wordt er druk nagedacht over bijkomende fiscale maatregelen om de bevolking nog wat meer uit te persen. Het zal de hardwerkende Vlamingen, die er in geslaagd zijn een centje enorm verheugen dat er blijkbaar plannen bestaan om een vermogensbelasting in te voeren. De linkse oppositiepartijen hebben in elk geval in die zin voorstellen neergelegd. Persen maar, kerels, tot er werkelijk niets meer in zit!

Als toemaatje lees ik in Metro (21.01.2010) dat het openbaar vervoer overal duurder wordt. Tragere treinen, minder goede dienstverlening, aansluitingen die men mist, en hop, toch maar nog eens de tarieven verhogen…Moet dus allemaal kunnen in dit apenland!