POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 19 januari 2010

Aangiften via Tax-on-Web duidelijk in de lift


Op 4 jaar tijd werden 3 maal meer belastingaangiften via het elektronisch systeem Tax-on-Web ingegeven, zo blijkt uit het antwoord van minister van Financiën, Didier Reynders (MR), op mijn schriftelijke vraag. In 2005 waren er nog maar 575.005 aangiften, waarvan het gros door mandaathouders werd ingediend (251.636). 130.000 gebeurden door particulieren, en 193.050 door ambtenaren.

Vooral de stijging van het aantal elektronische aangiften door ambtenaren is opvallend. Op 4 jaar tijd werden 3 maal meer aangiften elektronisch verstuurd, maar bij ambtenaren lag dat cijfer op bijna maal 4.

Ook regionaal beschouwd zijn er enkele opvallende cijfers. Zo sturen in verhouding veel meer Vlaamse burgers hun belastingaangiftes elektronisch door: 66,17% Vlaamse burgers ten opzichte van slechts 25,13% in het Waals Gewest en 8,7% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook onder de mandaathouders zijn het vooral de Vlaamse die hun aangifte elektronisch doorsturen: meer dan 70% in het Vlaamse Gewest, slechts 22% in het Waalse Gewest en 7% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tenslotte doen de ambtenaren het in het Waalse Gewest wel opvallend goed inzake de elektronische aangifte. 40% van alle elektronische aangiften door ambtenaren gebeuren door Waalse ambtenaren, en 14,5% door ambtenaren wonend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Slechts 45,5% gebeurt door ambtenaren wonend in het Vlaamse Gewest. Maar dit heeft natuurlijk alles van doen met het feit dat 4 op 10 beroepsactieve Walen ambtenaar zijn, terwijl dat in Vlaanderen maar 2 op de 10 actieve Vlamingen betref