POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.
woensdag 6 januari 2010
Géén staatshervorming in 2010
La Belgique de papa is weer helemaal terug. Verschillende kranten zijn niet mals voor de nieuwe uitgave van Yves Leterme, vooral niet nu hij in een radiouitzending van gisterenmorgen maar al te duidelijk liet blijken dat er wat hem betreft geen staatshervorming komt in de loop van 2010. Verschillende kranten hebben het over Herman Leterme of Yves Van Rompuy.
Anderen, zoals Paul Geudens, zijn vrij bitter: “Eerste minister Leterme heeft de staatshervorming officieel opgegeven. Hij deed dat niet in het parlement, de geëigende plaats wanneer het regeerakkoord verandert, maar middels een interview in het programma De Ochtend op radio 1” (Gazet van Antwerpen, 05.01.2010).
“Tot op de dag van vandaag is er qua staatshervorming niets gerealiseerd. Nochtans herhaalde Leterme in augustus 2008 in een interview met deze krant “dat hij gebonden was door het regeerakkoord, waarvan de staatshervorming een essentieel onderdeel is” (…) Het betekent eigenlijk dat premier Leterme zich schikt naar de wensen van de (Franstalige) partijvoorzitters”. De conclusie van Geudens is duidelijk: het regeerakkoord is niet eens een vodje papier.
Blijkbaar is ook zijn stelling, dat een staatshervorming nodig was om een efficiënt crisisbeleid te kunnen voeren, verlaten, terwijl dat toch juist de stelling was waarmee deze CD&V-topman de federale verkiezingen in 2007 gewonnen had. Op een overduidelijke manier trouwens. Maar een blinde had dit kunnen zien aankomen. Reeds enkele weken werd ons voorgehouden dat de federale verkiezingen van 2007 ‘eigenlijk geen communautaire verkiezingen’ waren, dus…moesten er ook géén communautaire gevolgtrekkingen aan worden verbonden. CD&V, een van de twee zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen, heeft de bocht genomen. De grootste Vlaamse partij, de partij waarmee Leterme zogezegd alles ging veranderen en eindelijk het communautaire status quo ging doorbreken, geeft toe aan het ‘non’ van de minderheid in dit land. De meerderheid moet zich weer eens neerleggen bij de oekazen van een minderheid.
Leterme heeft zijn les goed geleerd. En nu maar hopen dat ook die vele overtuigde Vlaamsgezinden, die voor Leterme hebben gestemd, ook hun lesje hebben geleerd. Het verhaal rond B-H-V zelf wordt al helemaal een klucht, als we Leterme goed beluisterd hebben op de RTBF-radio op maandag 5 januari 2010: "Wat belangrijk is, is dat er een arrest is van het Arbitragehof dat ons oplegt om een oplossing te vinden. Niet per definitie een splitsing, maar een oplossing". Voilà, de rechte lijn naar de oude arrondissementele indeling?