POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 8 september 2009

Economische crisis nog niet voorbij

Slecht nieuws voor de federale regering (die al met een reusachtig begrotingstekort wordt geconfronteerd, een groter begrotingstekort is er nooit opgetekend), maar ook en vooral voor onze medeburgers en belastingbetalers. Ondanks licht bemoedigende cijfers in bepaalde sectoren – we verwijzen naar ons webstekbericht van 31 augustus laatstleden – blijkt uit recent gepubliceerde cijfers dat de economische crisis nog lang niet voorbij is.

Misschien eerst even de cijfers van het handelsinformatiebureau Graydon (Het Laatste Nieuws, 02.09.2009). Daaruit blijkt dat het aantal faillissementen in augustus opnieuw is toegenomen. In totaal gingen er 379 bedrijven over kop, 18 meer dan vorig jaar. “Dat maakt van de afgelopen maand de zwartste augustusmaand ooit. Voor dit jaar staat de teller faillissementen al op 5.950, een stijging met 14,6% ten opzichte van vorig jaar”.

Het slechte nieuws houdt trouwens niet op, want de komende maanden wordt een nieuwe toevloed verwacht. Graydon tekende ook op dat in de maand juli bijzonder veel horecazaken failliet gingen, wat uitzonderlijk is omdat deze sector het normaal zeer goed doet in de zomermaanden en pas na de zomer de meeste faillissementen laat optekenen. Nu slaat de economische crisis ook midden het ‘goede’ seizoen toe.

Ook de evolutie van het werkloosheidscijfers in Vlaanderen is een indicatie van het feit dat deze crisis zeker niet achter ons ligt. “De Vlaamse werkloosheidsgraad lag eind augustus liefst 21,3% hoger dan vorig jaar. Opvallend is dat de stijging zich vooral bij de mannen manifesteert: het aantal mannelijke werkzoekenden steeg ten opzichte van 2008 met 34%, de vrouwelijke werkloosheid ging ‘slechts’ met 10% omhoog” (De Morgen, 02.09.2009). Vlaanderen telt ondertussen 226.899 niet-werkende werkzoekenden, of een werkloosheidsgraad van 7,9%. De Waalse werkloosheidsgraad stijgt tot 15,8%, een totaal van 242.376 mensen die op zoek zijn naar werk. Ook als het economisch minder goed gaat, beent Wallonië niet bij dus. Voor wie er nog mocht aan twijfelen.