POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 25 september 2009

Drugs - mag het beleid iets straffer, a.u.b.?

Dat er een rechtstreekse band bestaat tussen drugs, overlast en (zware) criminaliteit), is allang bewezen. Elke dag krijgen we hiervan voldoende voorbeelden, zodat wij ons de vraag stellen waarom het beleid ook in deze op een bijna misdadige manier achterop hinkt? Mag ik – in telegraafstijl – enkele feiten en feitjes meegeven van de jongste week?
- In Oostende is een 25-jarige vrouw dood aangetroffen, gestorven aan een overdosis drugs. Het gaat om de 2de drugsdode op amper enkele weken tijd.
- In Nederland neemt het aantal jongeren dat kampt met een cannabisverslaving toe. Het afgelopen jaar werden 370 tieners opgenomen in een jeugdkliniek, meldt het NOS Journaal. Het aantal jongeren dat wegens veelvuldig cannabisgebruik in contact komt met de verslavingzorg, zou zijn verviervoudigd sinds 2002.
- De zware rellen in Molenbeek vorige week hadden alles te maken met zware drugsbendes die bepaalde territoria in Brussel ‘politievrij’ willen houden, zodat ze hun drugshandel kunnen verder zetten.
- De allochtone tienermoordenaar die zowel zijn dochtertje van 18 maand als de oma van zijn vriendin heeft omgebracht, werd nadien opgepakt in het drugsmilieu aan de kust. Hij zou de moord ook kunnen gepleegd hebben onder invloed van drugs.
- Het is trouwens opvallend hoe vaak allerlei criminele daden onder invloed van drugs worden gepleegd. Wie herinnert zich nog de borelingen die door de verslaafde moeder aan hun lot werden overgelaten, omdat zij zo nodig drugs moest gaan gebruiken?

Preventie alleen helpt niet, praten alleen helpt niet meer. Optreden, arresteren en nadien het op een snelle en efficiënte manier vervolgen is aan de orde van de dag. Als men een beetje wil aan de dag legt, vindt men ze trouwens ook, de drugshandelaars en de kwekers, zoals het antwoord van minister Declercq op mijn schriftelijke vraag duidelijk maakte: “Het aantal ontdekte cannabisplantages is de afgelopen jaren spectaculair gestegen. In 2003 ging het nog maar om 35 plantages en in 2005 om 172. Maar in 2008 werden er 610 ontdekt, een stijging met de helft in vergelijking met het jaar voordien (466). Dat blijkt uit het antwoord van Justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang)”, aldus Gazet Van Antwerpen (24.09.2009).

De Morgen vermeldde de cijfers ook, maar uiteraard zonder bronvermelding, zonder melding van de parlementair of politieke partij.