POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 6 januari 2009

Het maandagmorgeninterview...

…met kersverse CD&V-minister en vice-premier Steven Vanackere (De Morgen, 05.01.2009). Zou het kunnen dat in de grote toegeeflijkheid, de bijzondere gematigdheid die deze minister tentoon spreidt, de reden moet gezocht worden dat deze bijna onzichtbare minister in de Vlaamse regering een blitz-carrière aan het maken is in de nieuwe federale regering.

Als we voortgaan op hetgeen deze minister in De Morgen verklaart, moeten de Franstaligen in elk geval niet vrezen voor fundamentele veranderingen. Als we op de verklaringen voortgaan, komen er waarschijnlijk zelfs helemaal géén veranderingen. Want wat zegt minister Vanackere? “Een deal is altijd beter dan het totale niets. Het immobilisme heeft zijn limieten bereikt. Ook deze regering beseft nu dat een beetje vooruitgang die voor beide partijen aanvaardbaar is, beter is dan het uitblijven van een akkoord. Wij hebben nu vooral stabiliteit nodig om de stormen die eraan komen, te trotseren”.

Als een CD&V’er zegt dat het moet gaan om “een beetje vooruitgang die voor beide partijen aanvaardbaar is”, dan klinkt dat zéér geruststellend, vindt u ook niet?

Over B-H-V: “Ik vind dat je in het leven over veel moet kunnen praten. Maar dat garandeert niet dat het tot een onderhandelde oplossing komt. De parlementaire procedure loopt en iedereen beseft dat dit haar regels heeft. Er is een trein aan het rollen en op een bepaald moment zal die op een terminus komen. Dus heeft iedereen er belang bij dat er een oplossing wordt gevonden”. Een CD&V’er die op voorhand al aangeeft dat er “een oplossing moet worden gevonden”…dat belooft ook al voor de toekomst.

Waarom het met premier Van Rompuy wel zou lukken in de perceptie van vice-premier Vanackere? “Een van Hermans grote talenten is dat hij kan zwijgen. Dat is essentieel voor deze ploeg. Je kunt in dit land heel wat realiseren, als je tenminste de kiezen op elkaar houdt”. Ja, één ding is zeker: op die manier zullen de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen er voorwaar in slagen om grote stukken bevoegdheid naar Vlaanderen over te hevelen. Door te zwijgen…!

Staat vice-premier Vanackere, met zijn zachte aanpak, met zijn beminnelijkheid en gematigdheid model voor de nieuwe CD&V-stijl? Als uitsmijter volgende uitspraak: “Je kunt nog zo’n goede Vlaming zijn, als je het gesprek niet aangaat, bereik je niets. Binnen onze partij vonden nogal wat mensen dat Olivier Maingain absoluut niet in de gemeenschapsdialoog mocht zitten. Sorry, maar als je een dialoog wilt, moet je Maingain desnoods naar die onderhandelingstafel slepen”. Dat zijn dan mensen van dezelfde politieke partij – CD&V om ze niet te noemen – die het Europese Parlement ondersteboven keren om Europese parlementslid Frank Vanhecke met een versnelde procedure als het moet, zijn parlementaire onschendbaarheid af te nemen. Maar met Maingain moet je natuurlijk wél aan één tafel gaan zitten.

Met zo’n politici kunnen we ons maar best heel goed aan onze bretellen vasthouden, vrees ik.