POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 29 maart 2013

Als de EU ook dàt vertrouwen nog eens onderuit haalt, wat is dan de volgende stap?


In Cyprus komt er dus een spaarheffing. Waardoor de gewone spaarders – u en ik dus – hard worden getroffen. Om het met de woorden van de Griekse Elena Panaritis (De Morgen, 18.03.2013) te zeggen: “Er zijn bepaalde zaken die je gewoon niet doet. Je spreekt geen kwaad over je moeder, of over de maagd Maria, als je katholiek bent. Welnu, je raakt nooit aan de deposito’s. Nooit. Dat is een gouden regel. Je kunt het alleen doen, als er sprake is van criminele activiteiten, maar dan moet je dan eerst bewijzen”.
In de Nederlandse kranten is men ook niet mals voor deze financiële hold-up: “Er wordt een grens overschreden die cruciaal is voor het vertrouwen in het financiële stelsel van álle eurolanden.
De politici en centrale bankiers die de afgelopen jaren de noodzaak benadrukten om het vertrouwen te herstellen van burgers, markten en investeerders, ondermijnen nu de belangrijkste zekerheid van iedere bankrekeninghouder: tot €100.000 is mijn geld veilig. Wat er ook gebeurt. Ze kunnen maar één keer hun maagdelijke vertrouwen in die hoeksteen van het financiële stelsel kwijtraken. Dat is dit weekeinde in heel Europa gebeurd.
Als alleen onverzekerde deposito’s waren aangepakt, was dat te rechtvaardigen geweest. Zie het als een premie voor witwassen en (te) hoge rendementen uit het verleden. De heffing zou zo’n 16% zijn geweest. Dat het nu 9,9% is, alsof het een supermarktaanbieding is, verjaagt de Russen en hun geld heus niet eerder definitief van het eiland. Ook daarom schept de eurogroep een onbegrijpelijk en gevaarlijk precedent”.
De nieuwe belasting op deposito’s zal in elk geval met rode stip worden aangeduid in de latere geschiedenisboekjes. 

Geen opmerkingen: