POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 13 maart 2013

Ook EU-kritische partij in Duitsland


De Standaard (05.03.2013) titelt: “Duitsers lanceren anti-Europartij”. Het gaat in eerste instantie om een aantal vooraanstaande Duitse intellectuelen die het verzet tegen de euro – en het behoud van de Duitse mark – een aantal jaren geleden hebben mee aangetrokken. Deze Duitse intellectuelen, professoren, economisten, en andere gingen er namelijk van uit dat de komst van een eenheidsmunt eigenlijk maar kan als ook de economieën min of meer op elkaar waren afgestemd. Quod non!
Leest u even mee? De argumentatie van de heren professoren leest als een proefdruk voor een pamflet van de radicale Vlaamse Beweging: “…en kanten zich tegen wat ze het geldverslindende reddingsschema voor de euro noemen. Ze vinden dat de Europese Unie een transferunie is geworden waar te gemakkelijk geld van de rijkere (lees: noordelijke) lidstaten overgepompt wordt naar de armere, zuidelijke landen”.
De heren trekken met drie thema’s naar de Europese verkiezingen: de euro moet plaats maken voor nationale munten of kleinere muntunies, er moet een einde komen aan de transferunie, en de Europese bureaucratie moet worden ontvet.
Voor links en voor de pro-EU-lobby onder leiding van Guy Verhofstadt zullen deze specialisten ongetwijfeld ook gecatalogeerd worden in het clubje van populisten, dat dus steeds groter en groter wordt. 

Geen opmerkingen: