POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 11 maart 2013

4 maal zoveel ingevoerde cocaïne onderschept op 4 jaar tijd


Het rapport 2013 van Europol en het Europees Centrum voor Drugs en Drugsverslaving, dat enkele weken geleden werd gepubliceerd, stelde dat België een paradijs voor druggebruikers was en een draaischijf voor de drugshandel. Stilaan wordt ook bij het beleid duidelijk dat er problemen zijn. Drugsbestrijding werd door de ministers Turtelboom en Milquet immers opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan.
Op vraag van mezelf in de commissie Binnenlandse Zaken maakte de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Joëlle Milquet (cdH) onlangs ook de meest recente cijfers bekend, die van 2012. Het aantal onderschepte ingevoerde vrachten cannabis steeg van 210 gevallen in 2009 naar 249 in 2012. Ook het aantal onderschepte vrachten synthetische drugs was nog nooit zo hoog: 105 gevallen in 2012, terwijl dat er in 2009 nog maar 68 waren.
Wat al helemaal de wenkbrauwen doet fronsen, is de toename van ingevoerde cocaïne. In 2009 was er sprake van 4,6 ton, in 2012 telt men een verviervoudiging: bijna 19 ton cocaïne in België. Een absoluut record dus! En, wat mij betreft, een bewijs dat wie zoekt, ook vindt. Er is dus véél meer controle nodig, om dit probleem aan de wortel aan te pakken. 

Geen opmerkingen: