POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 6 maart 2013

Steeds méér ongevallen met niet verzekerde voertuigen


Niet verzekerde voertuigen zijn een plaag in het verkeer. Verschillende ministers kondigden in het verleden aan maatregelen te willen nemen om de controle te verscherpen. Uit cijfers die de minister van Economie, Johan Vande Lanotte (SP.A) bekendmaakte op mijn vraag blijkt dat het aantal ongevallen met niet verzekerde voertuigen van 2008 tot en met 2011 met 11% is gestegen.
In 2008 kwam het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (GMWF) tussen voor 7.687 ongevallen, waarbij een niet verzekerd voertuig was betrokken. In 2011 waren dat er al 2011. Ergerlijk, vind ik, omdat het aandeel van de niet verzekerde voertuigen stijgt in het totaal aantal tussenkomsten van het GMWF. Ergerlijk omdat de controle op niet verzekerde voertuigen sneller en intensiever zou kunnen, ondanks beloften van de ministers en staatssecretarissen.
Het totaal uitbetaald bedrag aan schadevergoedingen die het GMWF uitbetaalde, blijft schommelen tussen 1.623.814 euro (in 2008) en 1.386.305 euro (in 2011). De inkomsten van het GMWF worden geleverd door de verzekeringsmaatschappijen, die in functie van hun marktaandeel bedragen storten. Uiteindelijk, ik kan niet anders dan tot die conclusie komen, betalen de burgers de schadegevallen veroorzaakt door niet verzekerde voertuigen. 

Geen opmerkingen: