POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 15 maart 2013

Zwitsers leggen bonussen aan banden


U kent het verwijt van de progressieve kerk aan het adres van Zwitserland: het is een land vol koekoeksklokken, het is een aartsconservatief land, waar zowaar uiterst rechts in de regering zit, en waar het uiterst-rechts populisme – het ‘slechte’ populisme met andere woorden – hoge toppen scoort. Daarenboven is Zwitserland het bankenland bij uitstek. Als land heeft men niet meer nodig om in het verdomhoekje terecht te komen.
Ik heb Zwitserland altijd als een redelijk saai land beschouwd, maar voor de rest was ik altijd een tikkeltje afgunstig op hun sterk ontwikkeld vrijheidsgevoel. Gemeentelijke autonomie, die zich tot in de hoogste niveaus nestelde dus. Mensen ook met een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel.
Dit laatste hebben ze nu onlangs nog eens bewezen: Exuberante bonussen en vertrekpremies voor toplui van beursgenoteerde bedrijven worden binnenkort in Zwitserland verboden, aldus een verslag in De Morgen (04.13.2013). Tijdens een referendum hebben met naam twee derden van de Zwitsers zich uitgesproken voor een strenger systeem.

Geen opmerkingen: