POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 28 september 2011

Pensioensparen nog nooit zo populair – enkele bedenkingen…

U heeft het ongetwijfeld ook gelezen: in 2010 trokken onze burgers voor 1,7 miljard euro in hun belastingaangifte af onder de rubriek pensioensparen. Dat zou uit recente cijfers van de fiscus blijken. De belastingdiensten melden een stijging met 80% ten opzichte van 5 jaar geleden. Niet minder dan 2.313.768 burgers sloten een contract pensioensparen af, ook al een forse stijging van 34% tegenover de afgelopen jaren. Meer dan de helft van de werkenden doet dus aan pensioensparen, aldus de fiscus.
“Hoera, kijk ons hoe goed ons land het doet”. Als dat de boodschap is die deze ontslagnemende regering de wereld in wil sturen, zou ze best toch wel ‘enige’ bescheidenheid in acht nemen, meen ik. Bescheidenheid en ook en vooral schuldig verzuim zelfs.
Immers, het is niet de regering die zichzelf moet prijzen dat ze het zo goed doet, wel integendeel. Het is namelijk OMDAT de wettelijke pensioenen in België zo laag liggen, dat gewone mensen als u en ik hun spaarcenten in dit soort contracten moeten steken om hun oude dag op een treffelijke manier door te komen. Het is dus OMDAT de Belgische regering en het beleid in gebreke blijven dat het pensioensparen is uitgegroeid tot een succesproduct. Algemeen gesproken – en dat wordt in alle internationale studies ook bevestigd – zijn de Belgische wettelijke pensioenen gewoon véél te laag. Dat is de werkelijkheid achter deze “succesvolle” cijfers van de fiscus.

Geen opmerkingen: