POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 30 april 2009

Het Belgisch cadeau voor het Feest van de Arbeid

Sinds mensenheugenis viert de Vlaamse arbeider op 1 mei het Feest van de Arbeid. Een gelegenheid om terug te blikken op wat voorbij is, en vooruit te kijken naar wat komt. En wat komt, ziet er allesbehalve veelbelovend uit, zeker in België. Zo werden er van 1 januari tot einde april meer dan 11.000 mensen collectief ontslagen. En staat de economische barometer op zware storm. Het IMF voorspelt op basis van marktanalyses en studies dat de economie in ons land namelijk in het komende jaar met 3,8% zal krimpen, “terwijl de regering slechts op een half zo slechte negatieve groei rekent” (De Standaard, 25.04.2009).

Juist in deze moeilijke tijden doet de regering alsof er niets aan de hand is, en dat de bomen tot in de hemel groeien. Wij zullen het met z’n allen geweten hebben. Op 1 mei 2009 namelijk moeten de Vlaamse bedrijven geen speciale werkvergunning meer aanvragen voor werknemers die afkomstig zijn uit oostelijk Europa. Een cadeau van formaat voor de Vlaamse arbeiders die misschien in de komende weken aan de deur worden gezet! Een cadeau waar ook de Waalse socialisten voor tekenden! Een maatregel waarmee economieën in het Oosten van Europa worden ontwricht – toen Groot-Brittannië en Ierland een 5-tal jaar geleden elk zo’n 600.000 Polen aantrokken, kreeg de Poolse economie het dusdanig zwaar, dat ze zowaar werknemers…uit Kazachstan moest gaan aantrekken – en waarbij aan sociale dumping wordt gedaan. Mét de uitdrukkelijke steun van de PS, met de uitdrukkelijke steun van CD&V en CdH – die toch ook elk een vakbondsvleugel hebben?

Maar er is meer aan de hand, en het is goed dat te beseffen. Men zal zich herinneren dat vorig jaar bekend geraakte dat de werkloosheidscijfers bij allochtonen in ons land bijzonder hoog lagen en liggen. Niet zelden zit 35 tot 50% van die mensen zonder werk. Ook en vooral bij jonge allochtonen, die niet de discipline of de zin hebben om hun opleiding af te maken, die met taalachterstand zitten, enzovoort. Hier groeit dus een subproletariaat, en het is goed dat te beseffen als men als beleidsmaker de grenzen open zet voor Poolse, Bulgaarse, Roemeense en andere werknemers. Voor werkloze allochtonen ziet het er niet goed uit.

Tegen de achtergrond van een krimping van de economie met 3,8%, wat vermoedelijk meer werkloosheid zal veroorzaken dan de verwachte 100.000 en tegen de achtergrond van een groeiend allochtoon subproletariaat in onze steden toch onze grenzen wijd openzetten voor economische migratie: dit is toch wel een zéér verkeerd signaal.