POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 8 oktober 2013

Opdeling van Midden-Oosten en Magreb volgens etnisch-religieuze criteria

Zijn u de merkwaardig rechte grenzen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika (én Afrika bij uitbreiding) al opgevallen? Deze resten van een ‘glorierijk koloniaal verleden’ smijten nog steeds op, zoals u dagelijks in uw krant of op uw weblog kunt vaststellen. Vooral de voormalige koloniale grootmachten Groot-Brittannië en Frankrijk hielden zo weinig als mogelijk rekening met allerlei stamgebieden, etnische en religieuze verschillen, en we zullen het geweten hebben.
Wat het Midden-Oosten betreft, was het geheime Pykes-Sicot-Verdrag van 1916 bijvoorbeeld het eerste in een reeks van verdragen die de opdeling van het Midden-Oosten niet op basis van etnische of religieuze criteria voorzag, maar wel op basis van invloedssferen, invloedssferen van de Westerse machten natuurlijk.
Nu lijkt het stilaan zo te zijn dat grenzen verschuiven, ook in het Midden-Oosten, en dat ‘natuurlijke’, ‘etnische’ en of religieuze grenzen de oude, “koloniale” grenzen niet alleen in vraag stellen maar zelfs zouden kunnen gaan vervangen. Op de weblog “Sunday Review” van de gezaghebbende Amerikaanse krant The New York Times verscheen op 28 september een bijdrage waarin de opdeling van 5 bestaande Arabische staten naar 14 nieuwe staten wordt beschreven.
Libië zou – zoals ik begin dit jaar op de weblog van de elektronische Nieuwsbrief van de Deltastichting had gemeld – stilaan aan het uiteenvallen zijn in 3 nieuwe staten: Tripolitania, Cyrenaica en Fezzan, dit vooral op basis van etnische en religieuze onderscheiden. Ook Syrië wordt gaandeweg geconfronteerd met sterk separatistische neigingen van de Koerden in het noorden. Ook de Alevieten zouden een eigen staat kunnen opeisen, waardoor Syrië zou verschrompelen tot een soennitisch kernland. Saoedi-Arabië zelf? Uit die zeer kunstmatig land zouden niet minder dan 5 nieuwe staten kunnen ontstaan: Noord-, Zuid-, West- en Oost-Arabië, en een enorm restgebied, Wahhabistan. Jemen tot slot zou opnieuw uiteenvallen in Noord- en Zuid-Jemen. In het nieuwe Arabisch kaartje wordt Koeweit zelfs niet meer genoemd, alhoewel die nooit écht reële land wel ooit de oorzaak is geweest van een heuse Amerikaanse interventie.

Of hoe alles kan verkeren, nietwaar? Voorlopig zijn dit allemaal  niet meer dan vrome wensen en vooruitzichten natuurlijk….

Geen opmerkingen: