POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 4 oktober 2013

Geweld in en rond metro in Brussel neemt toe

Het geweld in de metrostations en in de metrotreinen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt hand over hand toe, op 5 jaar tijd zijn er 43% meer geregistreerde feiten. In 2007 bijvoorbeeld 725 op jaarbasis, of wekelijks 14 feiten, in 2011 waren dat er al 1040 of 20 per week. Het is het op één na hoogste cijfer van gewelddaden in en rond de metro in Brussel, zo blijkt uit de cijfergegevens die de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Joëlle Milquet (cdH), bekendmaakte in antwoord op mijn schriftelijke vraag.
In de metrostations zelf is de stijging nog relatief beperkt: 39% stijging op 5 jaar tijd. Het aantal geregistreerde slagen en verwondingen blijft er nagenoeg constant, maar de diefstallen met geweld (al dan niet met verzwarende omstandigheden) nemen met 70% toe (van 327 naar 557 in 2011). Vooral het aantal gevallen van geweld en overlast op de metrotreinen is verontrustend: het totaal aantal geregistreerde feiten steeg van 118 in 2007 naar 198 in 2011 – een stijging van 68%. En opnieuw zijn de diefstallen met geweld de uitschieters: een verdubbeling op 5 jaar tijd, van 77 registraties naar 153 in 2011.

Voor mij zijn de geregistreerde feiten trouwens maar het topje van de ijsberg en doen zich véél meer feiten voor. Slachtoffers doen vaak niet meer de moeite om diefstal met geweld aan te geven. De minister lijkt die redenering te volgen, want in haar antwoord laat ze verstaan dat er rekening moet worden gehouden met een toename van het aantal vastgestelde feiten in 2012, omdat er meer politiemensen werden ingezet bij metro- en treinpolitie. 

Geen opmerkingen: