POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 16 oktober 2013

Geef ons geld terug!

De regering Di Rupo bevestigt de hoge belastingen in België maar stelt aan de andere kant dat de burgers hiervoor veel in de plaats terugkrijgen. Iets waar wij van het Vlaams Belang altijd aan hebben getwijfeld. Nu laat ook de Vlaamse ondernemersorganisatie, VOKA, zich in diezelfde zin horen: “Onze welvaart is hoog, maar in verhouding tot wat we aan de overheid afstaan, ligt ze veel te laag”.
Het overheidsbeslag, aldus de organisatie, is bijzonder hoog in dit land. Alleen Denemarken, Frankrijk en Finland gaan ons nog vooraf en betalen de mensen dus meer directe en indirecte belastingen. Maar landen met een vergelijkbare belastingdruk, zoals Zweden, Oostenrijk, en andere Scandinavische landen, doen daar veel meer mee, en geven hun burgers dus meer terug.
De Voka-studie ging aan de hand van 44 criteria na wat in België en de 23 andere Europese landen aan diensten werden verzorgd door de overheid. De inflatie, het aantal dagen om een bedrijf op te starten, de graad van criminaliteit, het aantal stakingsdagen, het aantal zwaarlijvigen, de zelfmoorden, de armoede- en werkloosheidsgraad, het aantal ouderen en allochtonen dat aan de slag is, de onderwijsscores voor wiskunde en talen, enzovoort.
Conclusie: in die lijst – wat we terugkrijgen van de overheid – staat België slechts op de 13de plaats, na landen als Frankrijk en Ierland, en juist voor Estland en Slovenië. En als men naar de verhouding prijs-kwaliteit gaat kijken, dan bengelt dit land zelfs helemaal achteraan, we komen dan zelfs nog nà Spanje en Portugal. Wij eindigen op een bedroevende 20ste plaats. Niet als allerlaatste, neen, inderdaad, want daar merken we Italië en Griekenland. Niet direct voorbeelden dus!

Hoelang zullen burgers dit nog pikken? Hoelang aanvaarden onze burgers dat overheden op die manier met hun geld sollen? 

Geen opmerkingen: