POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 10 oktober 2013

Na Italië komt België….

Premier Di Rupo mag zich dan wel – in het buitenland vooral – op de borst slaan: de economie zou terug aanslaan, de werkloosheid dringen we terug, en het aantal bedrijfsfaillissementen zou de records van de jongste maanden intussen achter zich hebben.
Dit kan zo zijn, maar het kan ook anders zijn. En in het geval van Di Rupo past misschien wel een beetje bescheidenheid. Want als de globalisering ons intussen iets heeft geleerd, dan wel dat alles voortaan met alles verbonden is, en dat een crisis in Griekenland bijvoorbeeld gevolgen voor België kan hebben. Maar professor De Grauwe waarschuwt eerder voor een komende Italiaanse crisis: “Met Griekenland hebben we economisch niet zulke nauwe banden. Maar als Italië de dieperik ingaat, worden wij zeker meegesleurd”.

De derde economie van de eurozone, die van Italië, dreigt met naam opnieuw in chaos te verzanden. Onze economie is sterk vervlochten met die van Italië. Daar zal in elk geval de roep naar afscheiding van het noorden opnieuw toenemen. Gans Europa is in beweging, zoveel is duidelijk….

Geen opmerkingen: