POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 30 april 2012

Zwarte economie blijkt groter dan vermoed…


Uit een interuniversitaire studie, de zogenaamde SUBLEC-studie (Survey on The Black Economy), blijkt dat 38,8% van de bevolking of vrijwel 4 op 10 in de loop van de laatste 12 maanden een goed of dienst in het zwart heeft gekocht.  Andere cijfers zijn even belangwekkend, en bevestigen wat veel experts al jaren vertellen: “Circa 14% van de bevolking, of 1 op 7, erkent in het laatste jaar wel eens in het zwart te hebben gewerkt” (aldus een verslag in De Tijd).
Belastingontduiking, zwartwerken: iedereen blijkt het te doen, het is de nationale sport, aldus de gegevens die worden gepubliceerd. De omvang van de zwarte economie wordt geschat op ongeveer 7 miljard euro, of ongeveer 2% van het bbp.
Is dit gezond? Neen, dit is absoluut niet gezond en het zou in een normale staat een veel lager percentage zijn. Maar België is géén normale staat. Nergens ter wereld is de belastingdruk hoger, nergens is de last op loon hoger dan in België, de btw ligt ook al zo fenomenaal hoog… Zolang dit kader niet fundamenteel wordt gewijzigd, zolang de fiscaliteit veel eenvoudiger wordt opgesteld en geregeld, en zolang de mensen niet meer terugkrijgen voor hetgeen zij continu aan deze staat bijdragen, kunnen de vermelde cijfers niet verrassen… 

Geen opmerkingen: