POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 17 april 2012

Het schandaal Dexia – geen onderzoekscommissie, geen persoonlijke verantwoordelijkheden


Terwijl duidelijk wordt dat de ontmanteling van de Dexia Groep bijvoorbeeld de burgers nog lange tijd veel geld zal kosten, lijkt het wel alsof men geen verantwoordelijkheden durft leggen. Niemand heeft het gedaan, niemand moet de pot uitlekken, het gebeurde gewoon allemaal.
Financieel expert Geert Noels vindt dit (De Morgen, 26 maart) een vreemde gang van zaken: “Het blijft vreemd dat in zo’n situatie de topmensen zo uit de wind kunnen blijven. Dexia was uitgegroeid tot een instelling met gigantische risico’s. In andere landen is men in gelijkaardige gevallen als Dexia wel degelijk tot individuele verantwoordelijkheden gekomen”. Het is ongetwijfeld een overbodige vraag, maar de verstrengeling van bepaalde politieke families met Dexia zal hier allicht een ‘kleine rol’ in hebben gespeeld?
Zijn de financiële controleregels dan slecht? In elk geval worden bepaalde regels verscherpt, maar ook nu noteert dezelfde Noels: “Tal van kleine financiële instellingen hebben geen problemen gehad tijdens de financiële crisis, maar hebben de voorbije jaren wel moeten opboksen tegen een door de staat gesteunde financiële groep”.
Zo komen wij weer bij de financiële steun van Dexia. Deze bank kreeg ongeveer 5,5 miljard euro rechtstreekse steun. België moet daarenboven opdraaien voor het leeuwendeel van de garanties – de onrechtstreekse steun met andere woorden – wat neerkomt op een bedrag van 54,5 miljard euro. Als ‘het’ tegenvalt, aldus Het Nieuwsblad, dan sleept de belastingbetaler de factuur nog 60 jaar als een molensteen rond de nek mee. Bedankt Dehaene, Leterme, en andere vooruitziende Belgische politici: onze kleinkinderen zullen dit zeker kunnen appreciëren. 

Geen opmerkingen: