POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 25 april 2012

Onterecht OCMW-geld kan men niet eens terug innen….


Een onvoorstelbaar verhaal, dat ik aan de staatssecretaris voor fraudebestrijding, de heer Crombez, voorlegde, met de vraag naar opvolging. Een prostituee, afkomstig uit Marokko, streek gedurende jaren een OCMW-uitkering op in België, ondertussen baatte ze een seksclub uit met minderjarige meisjes en kocht ze in Marokko zelf verschillende villa’s.
Een terugvordering van het OCMW-geld bleek onmogelijk, omdat Marokko weigerde inzage te geven in de vermogenstoestand van haar onderdanen. En nochtans…Nederland is ons opnieuw een stap vooruit: drugsbaronnen die hun misdaadgeld in Marokko investeren, worden door een recent verdrag tussen Nederland en Marokko wel blootgesteld aan actie door de belastingdienst en informatie over de vermogenstoestand van die criminelen zal aan de Nederlandse overheid worden overgemaakt. Waarom kan dit niet in België? En vooral: wanneer zal België op dit vlak in actie schieten? En klopt het verhaal dat ik de staatssecretaris bracht?
Staatssecretaris Crombez bevestigde het verhaal! Meer: hij bevestigde ook dat België van Marokko géén informatie kan krijgen betreffende vermogensoverbrenging zolang er geen  verdrag met Marokko is afgesloten, en dat ook vervolging van vermogensoverbrenging zonder dit verdrag onmogelijk was. En inderdaad: Nederland is ons op dat vlak een stapje voor.  Maar onze diplomatieke onderhandelingen met Marokko worden verdergezet.
En zo hebben we toch weer een stukje inzage in de manier waarop ons zuurverdiende centjes in de bodemloze Belgische put verdwijnen!


Geen opmerkingen: