POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 2 april 2012

Steeds meer buitenlandse dieven op pad in België


Ik vroeg aan minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, naar cijfers betreffende buitenlandse beroepsdieven die in België actief zijn. Uit de gegevens van de minister blijkt het aantal spectaculair gestegen: in de periode van 2007 tot 2010 steeg het aantal geregistreerde beroepsdieven uit het buitenland met 48%: van 4125 naar 6107 in 2010. Voor 2011 waren nog geen gevalideerde gegevens beschikbaar.
Verder  wilde ik ook weten welke nationaliteiten aan de ‘top vijf’ van buitenlandse beroepsdieven staan. In België waren in 2010 737 Roemeense dieven geregistreerd, een stijging van 75% op 4 jaar tijd. Daarna volgen Algerijnen, met 728 professionele dieven, een stijging van…300% op 4 jaar tijd. Marokkaanse beroepsdieven zijn met 579 (een stijging van 41%), aldus de gegevens van de minister, daarna komen mensen met een Franse nationaliteit en tenslotte dieven met een Armeense nationaliteit.
Gelet op de explosieve toename van het aantal buitenlandse dievenbendes is een gerichte actie meer dan noodzakelijk. Te vrezen valt dat dit aandachtspunt eerder zal verzuipen in het aankondigingsbeleid van de minister: elke week wordt wel ergens een nieuw veiligheidsplan aangekondigd, een studie aangevraagd, en ‘dringende maatregelen’ aangekondigd. Er gebeurt alleen niet veel. 

Geen opmerkingen: