POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 24 april 2012

De Vlaming spaart en spaart, de nieuwe versie van de krekel en de mier


Eén van de veiligste siesmografen, een van de meest correcte koortsthermometers die de graad van economische crisis aangeven, is het spaargedrag van de Vlamingen. Dat is een gekend fenomeen in de financiële wereld: Onze spaarquote behoort traditioneel tot de hoogste in Europa en ook van de wereld.
“In het 4de kwartaal van vorig jaar spaarden we 17,5 euro van elke 100 euro die we verdienden, tegenover 17,2 euro in het 3de kwartaal, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het gaat om het hoogste percentage in twee jaar”, aldus een verslag in Het Laatste Nieuws (17.04.2012).
Nochtans hebben steeds meer mensen het moeilijk om te sparen: “De sanering van de overheidsfinanciën zal op het beschikbare inkomen van de gezinnen wegen, waardoor er (in de toekomst) minder gespaard kan worden”, aldus een woordvoerder van een bank.  En om het gat in de begroting dicht te rijden, klopte de regering ondertussen ook al aan bij de burger met “nieuwe initiatieven”. De bankwoordvoerder is duidelijk: “Verwacht wordt dat het beschikbaar inkomen dit jaar met 0,8% zal zakken, terwijl ons beschikbaar inkomen vorig jaar toenam, en we dus ook meer konden sparen”.
De paradox van de sparende Vlaming dus: in economisch (en politiek) onzekere tijden klapt de gemiddelde Vlaming dicht en plooit hij op zichzelf terug. Hij gaat sparen. Tezelfdertijd echter doen de regeringen er alles aan om ook het laatste spaargeld uit zijn zakken te nemen. Benieuwd welke tendens het uiteindelijk zal halen.  

Geen opmerkingen: