POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 2 mei 2012

Dreiging piraterij kost België 30 miljoen euro per jaar


Uit cijfers van het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) viel een tijd geleden af te lezen dat het aantal aanvallen van piraten op zee in 2011 gestegen was. Zo werden in de eerste negen maanden 352 schepen aangevallen, een stijging van 22%. 199 van die aanvallen waren het werk van Somalische piraten, een verdubbeling ten opzichte van 2010.
Ik vroeg minister van Economie en Noordzee, Johan Vande Lanotte (SP.A), naar cijfers voor schepen die onder Belgische vlag varen. Uit zijn antwoord valt af te leiden dat er in 2007-2011 één schip, de steenstorter “Pompei” gekaapt werd, en verder 2 incidenten werden gemeld met schepen onder Belgische vlag.
Opmerkelijk is de jaarlijkse meerkost van de dreiging van piraterij voor de Belgische schepen: men raamt die meerkost op ongeveer 30 miljoen euro! 50% van de kosten zijn toe te schrijven aan bijkomende brandstofkosten om sneller te varen en te navigeren. 30% ongeveer wordt besteed aan bijkomende verzekeringspremies en 20% voor bijkomende passieve beschermingsmaatregelen aan boord.  

Geen opmerkingen: