POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 9 april 2012

Vlaamse export nog nooit zo hoog


Hoera, driewerf hoera: de gevolgen van het Waalse Marshallplan blijven blijkbaar niet uit. U zal zich herinneren dat de Waalse regering – met toen aan het hoofd Di Rupo, meen ik toch – een echt Waals Marshallplan afkondigde om de economische achterstand van Wallonië op Vlaanderen in te halen, en ervoor te zorgen dat de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië zouden ophouden.
Het Marshallplan blijkt te ‘werken’, zo blijkt uit cijfers van De Tijd (27 maart 2012): “De Vlaamse export is in 2011 voor het tweede jaar op rij duidelijk sneller gestegen dan de Waalse (…) De uitvoer van Vlaanderen groeide het afgelopen jaar met 11,5% tot 283,7 miljard euro, het hoogste bedrag ooit. De export van Wallonië steeg met 9,2%, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen”.
Belangrijk is ook dat het aandeel van Vlaanderen in de totale export van België opnieuw duidelijk gestegen is, dit ook voor het tweede jaar op rij: “Vlaanderen levert met 82,6% veruit de grootste bijdrage in de Belgische uitvoer. Wallonië (15,5%) en vooral het Brussels Hoofdstedelijk gewest (2%) volgen op zeer grote afstand”.
Nochtans zullen Franstalige politici blijven beweren dat de Franstalige economie bezig is de achterstand in te halen en dat het een kwestie van tijd is om de transfers af te bouwen. En, niet vergeten, Vlaanderen, “met uw verouderende bevolking zal u heel binnenkort onze steun nodig hebben”.
Wie gelooft die mensen nog? 

Geen opmerkingen: