POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 16 februari 2012

Waarom is het een ramp bij het Rampenfonds?


Onlangs stelde ik minister van Binnenlandse Zaken Milquet een vraag naar de stand van zaken in het Rampenfonds.  Ze antwoordde me dat “er nog 2.300 dossiers open stonden, voor een bedrag van 7,5 miljoen euro. Het gaat onder meer om dossiers van een hagelbui in mei 2009. Milquet verwacht wel dat de betalingen nog dit jaar, 2012 dus, zullen gebeuren. Bovenop de problemen met de afhandeling van de dossiers, stond de kas eind vorig jaar nog een tijdlang leeg. Daardoor liep de betalingsachterstand van al afgehandelde rampen op tot bijna 6 miljoen euro, zei Milquet. Ondertussen is dat bedrag verminderd tot 2,5 miljoen euro, een bedrag dat normaal gezien nog deze week moet terugbetaald zijn”. Tot zover het persbericht, onder andere in Het Nieuwsblad.
Ik wou natuurlijk van de Minister in een opvolgingsvraag weten welke lessen ze hieruit trok en wat ze van plan is om een en ander te versnellen. En waarom een procedure zo lang moest duren. Uit haar zeer omstandige uitleg heb ik in elk geval de les getrokken dat betreffende de hagelbui van 25 op 26 mei 2009 bijvoorbeeld door de provinciegouverneurs een dossier werd opgemaakt voor de minister van Binnenlandse Zaken. Dat ook de inspectie van Financiën zich hierover heeft gebogen, net als tal van andere instellingen. Op 26 augustus 2009 gaat het dossier ter goedkeuring naar de Staatssecretaris van het Budget, waar het dossier pas bijna 6 maanden later werd goedgekeurd.
Daar kan de Minister dus onmiddellijk werk van maken. Maar er is meer natuurlijk. Wat de regeling in schadeverzekeringen betreft, gebeurt het veelvuldig dat bij massale schade (een storm die over een gebied trekt) de verzekeringsmakelaars regelingsbevoegdheid en een chequeboek door de verzekeringsmaatschappij in handen krijgen, om de schades bij inspectie onmiddellijk, ter plekke en zonder verhaal te regelen. Die procedure heb ik de Minister voorgelegd en gevraagd dat zij de omstandige procedure die haar diensten hanteren, drastisch zou vereenvoudigen.
Een ramp van medio 2009 en 3 jaar later is de regeling van de schade in duizenden dossiers nog niet van de baan? 

Geen opmerkingen: