POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 21 februari 2012

Arabische lente of complete mislukking?


Je kunt niet om de feiten heen: een burgeroorlog in Syrië, de onmacht van “gematigde” islamisten in Tunesië – die opgejaagd worden door salafisten – om de corruptie en de werkloosheid aan te pakken, bloedige conflicten in Egypte, waar de moslimbroeders, islamitische ultra’s en het leger met elkaar botsen. We mogen de anarchie en de stammentwisten in Libië ook niet vergeten, en de gevechten tussen sjiïeten en soennieten in Irak, de burgeroorlog in Jemen. Wat de progressieve pers in Europa aankondigde als een Arabische lente, de doorbraak van de democratische gedachte in de Arabische landen, eventueel overgoten met een gematigd en beschaafd islamitisch sausje, lijkt eerder op een complete mislukking uit te draaien.
Op de webstek Liberté politique kan men ondertussen lezen dat Egypte dagelijks enorme kapitalen verliest én toeristen (jaarlijks kwamen er ongeveer 15 miljoen mensen naar Egypte). Tunesië, waar het “economisch wonder” de werkloosheid zou aanpakken, kende integendeel een verhoging van de werkloosheid van 500.000 naar 700.000 op een totaal van 3,6 miljoen euro.
Verontrustend vooral is de behandeling van de (religieuze en politieke) minderheden in de verschillende Arabische staten. Ongeacht of het om sjïeten of soennieten gaat, feit is dat in de islam “ongelovigen” op dezelfde harde manier kunnen en mogen aangepakt worden en dat ze weinig goeds te verwachten hebben van deze islamitische “democratie”.  Christelijke en andere minderheden kijken met een zekere angst naar de evolutie in Syrië en vragen zich vertwijfeld af wie hen zal beschermen eens Baschar Al-Assad van het schouwtoneel zal zijn verdwijnen.
Wordt Rusland het nieuwe vaderland voor deze religieuze vluchtelingen?

Geen opmerkingen: