POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 17 februari 2012

Japan is een netto-invoerder geworden…waar gaan we naartoe?


Enkele weken stonden onze kranten er van te kijken en werd het met veel emotie aangekondigd: België bevindt zich officieel in een toestand van recessie. Twee maanden zonder economische groei, twee maanden van “negatieve groei” zoals dat zo mooi en verbloemd klinkt.
We vergeten wel eens rondom ons heen te kijken. Japan bijvoorbeeld ging decennialang door als het meest welvarende land en als het meest productieve land van de wereld. Niet alleen de Japanse banken waren er heel sterk bezig, maar ook de Japanse industriële topnamen als Toyota, Sony, Panasonic, enzovoort, stonden garant voor een (bijna) onbeperkte groei.
Voor de eerste keer in 31 jaren kent Japan een handelstekort. Dit betekent in eenvoudige bewoordingen dat Japan meer heeft ingevoerd dan het heeft uitgevoerd. Wat is er dan gebeurd in Japan? De Japanse regering kijkt onmiddellijk in de richting van de aardbeving en tsunami van vorig jaar en het sluiten van de kernreactoren. 
Maar neutrale en internationale experts denken dat er meer aan de hand is, en het is goed dat wij, Europeanen, even goed bij de les blijven. De experts denken namelijk dat de competitiviteit van Japan is gezakt en dat er ook sprake is van een dramatische veroudering van de Japanse bevolking.
Voorlopig komt de Japanse welvaart ongeschonden uit deze ervaring. Voorlopig is er werk genoeg in Japan, en verdienen de gezinnen dezelfde inkomens. Maar een grotere uitdaging ligt in het verschiet, zeggen verschillende politieke en socio-economische commentatoren: Een rijk land competitief houden, wordt een zeer moeilijke taak, vooral in een democratie, waarin allerlei belangengroepen steeds meer eisen en verlangens hebben. Meer eisen, meer toegevingen en meer geld.  En ze eisen bescherming tegen competitieve krachten…

Geen opmerkingen: