POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 10 februari 2012

Dubbele verbrekingsvergoeding binnenkort onmogelijk?


Als het van de Minister van Economie, Johan Vande Lanotte (sp.a) afhangt, behoort het fenomeen van de dubbele verbrekingsvergoeding bij energiefacturen binnenkort definitief tot het verleden. Dat antwoordde hij op mijn mondelinge vraag in de commissie Bedrijfsleven.
Vooral in de provincie Antwerpen waar mensen in het kader van een groepsaankoop van energie hun factuur bij Electrabel wilden opzeggen, regende het blijkbaar klachten omdat de energieproducent twee verbrekingsvergoedingen aanrekende, één voor het gascontract en één voor het contract van de elektriciteit. Ik wou vooreerst weten hoeveel klachten de ombudsman Energie ontvangen had en of het allemaal klachten tegen één producent betrof.
Alles samen, aldus de Minister, ging het om meer dan 1.500 klachten, veel uit Antwerpen, maar ook uit andere provincies. En er waren ook klachten bij tegen andere energieproducenten. Op mijn vraag  naar een dringende oplossing antwoordde de Minister dat het nieuwe artikel 105 van de Wet op het derde pakket ter zake een verbod voorziet. Dit verbod moet volgens de wetgever binnen de zes maanden vanaf de datum van publicatie, 11 januari, dus voor 11 juli, omgezet  worden  in  een  sectoraal consumentenakkoord. Als dit niet gebeurt, kan dat na overleg in de Ministerraad worden opgelegd. Het probleem zou ten laatste op 11 juli van de baan moeten zijn. 

Geen opmerkingen: